IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

БНБ удължава срока за искане на отсрочки по кредитите до 30 септември

Новите срокове се отнасят само за експозиции, за които не е искано преструктуриране преди 22 юни 2020 г.

17:34 | 14.07.20 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Българската народна банка (БНБ) удължава срока, в който клиентите на банките могат да поискат отсрочка за плащане на задължения, до 30 септември т.г., съобщават от централната банка.

Крайният срок, до който клиентите на банките ще могат да получат отсрочка за задължения, също се удължава – до 31 март 2021 г.

Удължените срокове се отнасят само за експозиции, за които не е искано преструктуриране преди 22 юни 2020 г., уточняват от БНБ.

Централната банка припомня в съобщението си, че на 9 юли (четвъртък) взе решение да спазва  гласуваните от Европейския банков орган (ЕБО) изменения в насоките за законодателните и частните мораториуми върху плащанията по кредити, прилагани с оглед на кризата, предизвикана от коронавируса COVID-19. С промените в насоките се  удължава с три месеца - от 30 юни 2020 г. на 30 септември 2020 г., крайният срок за прилагане на мораториум върху плащанията.

В тази връзка БНБ утвърждава предложено от Асоциацията на банките в България удължаване на срокове във вече приетия „Ред за отсрочване и уреждане на изискуеми задължения към банки и дъщерните им дружества – финансови институции във връзка с въведеното на 13.03.2020 г. от Народното събрание извънредно положение, произтичащо от пандемията от COVID-19”, посочва се в съобщението.

БНБ освен това ще започне да публикува ежемесечно агрегирана информация във връзка с постъпилите и одобрени искания до банките за отсрочване на задълженията по настоящия ред. Информация за април, май и юни 2020 г. ще бъде публикувана на 31 юли 2020 г. За последващите месеци от действието на утвърдения ред месечна информация ще се публикува в края на последния работен ден на месеца, следващ отчетния период.

В края на март т.г. БНБ и Асоциацията на банките в България обявиха, че се подготвят мерки в подкрепа на кредитополучателите, които ще са съобразени с инструкциите на Европейския банков орган (ЕБО). ЕБО публикува насоките си за облекчаването на плащанията по кредитите в условията на коронакризата дни по-късно, на 2 април. Те предвиждат банките да предлагат облекчения на широк кръг клиенти при едни и същи условия, но по експозиции, които не са просрочени преди кризата.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:28 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още