IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕЦБ все още не може да си позволи намаляване на стимулите

Тъй като европейското икономическо възстановяване е още в зародиш, централната банка трябва да е готова да осигури още подкрепа

08:15 | 16.07.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Европейската централна банка е начело на икономическата реакция на еврозоната на кризата с Covid-19. Докато политическите лидери се опитват да излязат със съвместен фискален отговор, управителният съвет на централната банка може да си позволи да остане пасивен на заседанието си в четвъртък, пише Фердинандо Джулиано за Bloomberg. 

Тъй като пандемията в Европа изглежда сравнително овладяна, някои централни банкери могат да се изкушат да обсъждат кога и как да започнат оттегляне на извънредните мерки за стимулиране. Президентът Кристин Лагард трябва да игнорира подобни предложения: ЕЦБ трябва да продължи да подкрепя икономиката и да е готова да направи още повече, ако е необходимо.

Перспективите в еврозоната са не толкова мрачни, колкото изглеждаха само преди няколко седмици. За разлика от други части на света, включително САЩ, държавите членки успяха да отворят своите икономики без да предизвикат втора вълна от инфекции. Редица окуражаващи показатели, включително нарастващи промишлено производство и продажби на дребно, сочат икономически отскок. Движението нагоре се забелязва във всички държави членки, успокоявайки страховете от възстановяване на две скорости: бързо в някои страни, като Германия, и по-бавно в други, като Испания и Италия.

Тези знаци ще засилят гласовете на онези, които се страхуват от страничните ефекти от последните намеси на ЕЦБ, които включват стартиране на програма за покупка на облигации за 750 милиарда евро; облекчаване на критериите й за покупки, така че да може да насочва огневата си мощ там, където е най-необходимо; и предлагане на много щедра схема за кредитиране на банките.

По-специално Йенс Вайдман, управителят на Германската централна банка, изрази опасения, че отклонението от стандартните правила за разпределяне на покупките може да даде на правителствата грешни стимули. Изабел Шнабел, член на изпълнителния съвет на ЕЦБ от Германия, заяви, че централната банка може да купи по-малко облигации от очакваното.

Все пак ЕЦБ би било разумно да подходи предпазливо и да забави всяка дискусия относно своята стратегия за оттегляне на стимулите. Здравната ситуация остава несигурна: макар да изглежда, че повечето страни успешно ограничават вируса чрез стратегия на локални блокади, нараства страхът от внос на заразени от други страни, където пандемията все още бушува.

Има въпроси и за това колко бързо износът може да се възстанови, докато перспективите в чужбина остават несигурни. Правителствата в Европа защитават пазара на труда чрез безпрецедентни схеми, но вътрешното търсене неминуемо ще пострада, когато тази подкрепа приключи. И не е ясно колко амбициозна ще бъде сделката за „възстановителния фонд“, която европейските лидери ще договарят през уикенда, предвид разделенията между държавите членки.

Предвид всичко това е малко вероятно инфлацията скоро да се върне близо до целта на ЕЦБ от малко под 2%.

След колеблив старт ЕЦБ предостави на еврозоната цялата помощ, от която се нуждае за смекчаване на катастрофалния икономическия спад и поддържане на финансовата стабилност. Възстановяването обаче все още е в начален стадий, като остават многобройни заплахи. Лагард не бива да се отдава на прекален оптимизъм. Най-добре е да се поддържа сегашният курс.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:56 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още