IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Какво значи за ЕС загубата му по случая с Apple?

Европейската комисия вероятно ще търси нови начини за справяне с проблемните практики в данъчното облагане

19:30 | 15.07.20 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Geert Vanden Wijngaert/Bloomberg</em></p>

Снимка: Geert Vanden Wijngaert/Bloomberg

Европейската комисия (ЕК) вероятно ще потърси нови начини да се справи с данъчното облагане след знаковата загуба по случая с Apple днес, пише CNBC.

Европейски съд обяви, че ЕК не е успяла да докаже, че ирландското правителство е дало данъчно предимство на технологичния гигант. Това се случи, след като през 2016 г. ЕК нареди Apple да плати 13 млрд. евро неплатени по-рано данъци на Ирландия.

Комисията може да обжалва решението до два месеца.

Отдавна очакваното решение по случая беше посрещнато с радост от Apple, но не пречи на Брюксел да проверява за сделки между правителства и компании. И все пак означава, че Европейският съюз (ЕС) ще трябва да прилага повече доказателства в бъдеще, което значи потенциално по-дълги и сложни задачи.

„Залогът е нещо повече от предполагаемата помощ, предоставена на Apple. Решението има последствия върху способността на ЕК да използва държавна помощ за ребалансиране на данъчните режими в цяла Европа, както и върху настоящите ѝ планове за преследване на държавите членки с ниски данъци, които имат изгодни корпоративни данъчни режими“, твърди Паоло Палмиджано от адвокатска фирма Taylor Wessing.

През последните години ЕК започна различни данъчни разследвания на големи компании съгласно правилата си за държавна помощ. През 2015 г. например, тя заяви, че Fiat и Starbucks са получили незаконни данъчни облекчения съответно в Люксембург и Нидерландия.

Съдът на Европейския съюз миналата година постанови, че ЕК не е доказала, че Starbucks е плащала по-малко данъци в резултат на споразумения с нидерландското правителство и също така отмени решението на Комисията. Съдът обаче подкрепи работата ѝ по разследването срещу Fiat, като призова компанията да плати 30 млн. евро данъци.

Джиневра Форуд, партньор в White & Case,  по това време коментира пред CNBC, че ЕК вероятно ще положи повече усилия в доказването на данъчни схеми от страна на определени държави, които предлагат явно предимство на разследваните компании.

В отговор на решението за Apple днес Брюксел заяви, че „ще продължи да разглежда агресивните мерки за данъчно планиране съгласно правилата на ЕС за държавна помощ, за да прецени дали те не водят до незаконна такава“.

Какви са алтернативите?

Според Палмиджано ЕК би могла да гледа на данъчното облагане от гледна точка на това, че тя потенциално изкривява единния пазар в ЕС, а не дали става дума за незаконна държавна помощ. Сред възможностите е да се настоява за промени в начина, по който Европейският съюз се справя изцяло с данъчното облагане.

„Опитът на Комисията да прекрои международната данъчна система чрез съдебен спор вероятно е неуспешен. Сега ще търсят другаде “, твърди Дан Нийлд, партньор в Clifford Chance. По думите му ЕС ще се нуждае от единодушие, за да направи данъчни промени.

В момента ЕС се нуждае от консенсуса на 27-те държави членки за изменение или приемане на нови данъчни закони. Това беше едно от препятствията, които попречиха на целия ЕС да въведе дигитален данък през 2019 г., след като четири държави се противопоставиха на този ход.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:33 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 3 rate down comment 1
дядя Вова
преди 3 години
Какво значи за ЕС загубата му по случая с Apple? Значи, че в ЕС работят ибpикчии!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 2
Императорът
преди 3 години
А кой е тоя трaвестит на снимката.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още