IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Р. Радев: Преходът започна с мутрите и ще приключи с изхвърлянето им от властта

Сметките на кабинета и главния прокурор да оцелеят само удължава кризата, заяви президентът в обръщение към нацията

18:28 | 15.07.20 г. 15
<p>
	<em font-size:="" pt="" style="color: rgb(102, 102, 102); font-family: ">Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Преходът започна с мутрите и ще приключи с изхвърлянето им от властта. Това заяви президентът Румен Радев в обръщение към народа.

„Сметките на кабинета и главния прокурор да оцелеят с внушения и интриги, отказът да се чуе гласът на България, само удължава кризата - доверието е загубено“, каза държавният глава. Според него рестартирането на политическия процес минава през оставка на правителството и главния прокурор и провеждането на избори.

"Протестът е общонационален и обединява всички възрасти и социални категории. Длъжни сме да бъдем мъдри и единни, за да не допуснем да се разпилява тази енергия, както и да не допуснем интригите на задкулисетто да внасят разединение", каза Радев.

По думите му никога народът не е бил по-единен в искането си за законност и в смелостта си да бъде актьор, а не зрител на своя живот.

"Това, което става днес по улиците, е достояние на всички български граждани, които посяват днес своето бъдеще. Организацията е именно на това тяхно усилие", посочи президентът.

"Трябва да си даваме сметка, че мафията се храни от страха и апатията. Внушенията, че българите по площадите са платени издават арогантност и безсилие", категоричен е президентът.

"Мобилизацията на българите е израз на националния консенсус антимафия. На куража да се нарекат проблемите с истинските им имена. На решимостта повече да не се търпи корупцията и нейният чадър в прокуратурата. На срастването на властта с медиите. На дълбоката държава, която ерозира демократичните институции и закона", заяви още президентът.

"Тази мобилизация е огромен исторически капитал, който може да промени съдбините на отечеството и на всеки от нас. Той не е притежание на никой лидер и никоя партия, а на целия български народ", категоричен беше президентът. 

По думите му доверието е загубено и това се вижда навсякъде по площадите.

Президентът призова и полиция, и протестиращи за ненасилие и без провокация. Не трябва в този исторически момент да допускаме да се опорочават справедливите искания на гражданите", заяви президентът.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:10 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 5 rate down comment 6
ing5rov
преди 3 години
"Радев не става за държавник, прекалено елементарен и нелеп е.Той също е от една група неприятни и компрометирани отстъпници и трябва да си тръгне."Старшинка , да се връща Плевелиев , налЕ ?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 3 rate down comment 6
ing5rov
преди 3 години
Верно , кой ше те храни после ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 4 rate down comment 5
sgg211
преди 3 години
Браво! Мутрите вън от държавата!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 9 rate down comment 2
mrynmryn
преди 3 години
Не разбрах на Румито, каква му е целта? Кой ще ни управлява после? Бесепету? Че те са същите посрани...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 9 rate down comment 5
stabwound
преди 3 години
Радев не става за държавник, прекалено елементарен и нелеп е. Той също е от една група неприятни и компрометирани отстъпници и трябва да си тръгне.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още