IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Фон дер Лайен: ЕС се стреми към амбициозна търговска сделка с Индия

Част от разговорите между блока и третата по големина икономика в Азия ще бъде и темата за климата, посочи председателят на ЕК

18:15 | 15.07.20 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	Снимка:&nbsp;<em>Geert Vanden Wijngaert/Bloomberg</em></p>

Снимка: Geert Vanden Wijngaert/Bloomberg

Европейският съюз (ЕС) се стреми към „амбициозна“ сделка за свободна търговия с Индия, заяви в сряда председателят на Европейската комисия (ЕК) Урсула фон дер Лайен, цитирана от Ройтерс. 

„Но с този диалог за търговия и инвестиции на високо ниво се надяваме да подобрим нещата и да насърчим нашия общ интерес да продължим към постигане на споразумение за свободна търговия“, каза Фон дер Лайен от Брюксел пред журналисти на среща на върха между ЕС и Индия, проведена чрез видеоконференция.

„Тя трябва да включва нашите обичайни изисквания по отношение на достъпа до пазара, обществените поръчки и, разбира се, устойчивото развитие“, изтъкна германският председател на ЕК.

Преговорите за цялостно споразумение за свободна търговия между ЕС и Индия бяха прекратени през 2013 г. след шест години на дискусии.

Миналата седмица министърът на търговията на Индия заяви, че е започнал нови търговски преговори с ЕС и е отворен за диалог с бившата страна членка на блока Великобритания по отделна сделка, като подчерта как третата по големина икономика в Азия търси нови пазари за своите продукти.

Фон дер Лайен очерта приоритетите на ЕС: „Избягването на бариерите за достъп до пазара и гарантирането на лоялна и прозрачна конкуренция остават важни. Ние също повдигнахме тази тема".

Властите в Ню Делхи заявиха, че миналия месец са обсъждали планове за налагане на бариери като по-високи мита върху търговията с Китай и някои други страни за защита на местния бизнес в съответствие с неотдавна обявената от премиера кампания за производствена автономност.

Фон дер Лайен заяви, че Индия и ЕС също ще проведат съвместен диалог за климата относно слънчевите и офшорните вятърни ресурси.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:55 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още