IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Решението на ОПЕК+ за производството понижи цените на петрола*

Спадът обаче бе компенсиран от надеждите за бързо ускорение в търсенето на гориво в САЩ

09:54 | 16.07.20 г.
<p>
	<em>Снимка: Getty</em></p>

Снимка: Getty

Цените на петрола намаляват в четвъртък, след като страните от ОПЕК и техните съюзници решиха да възстановят част от доставките на петрол през август. Въпреки това поевтиняването бе смекчено от надеждите за бързо ускорение в търсенето на гориво в САЩ след значително намаление на запасите в страната.

Цената на международния бенчмарк Брент отписва 0,7% до 43,50 долара за барел. От своя страна американският лек суров петрол WTI се разделя с 0,85% до 40,85 долара за барел. В сряда и двата сорта поскъпнаха с по около 2%, подпомогнати от намаляването на запасите в САЩ.

Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) и нейните съюзници се разбраха да възстановят част от доставките на петрол идния месец, но последиците „почти няма да се усетят“, тъй като търсенето се възстановява от коронавирусната криза, заяви енергийният министър на Саудитска Арабия принц Абдулазис бин Салман в сряда.

След близо три месеца на исторически ограничения на добива за компенсиране на най-тежките последици от глобалната пандемия коалицията от 23 страни, ръководена от Рияд и Москва, ще продължи с плана си за постепенно премахване на ограниченията. Решението се очакваше, но все пак носи известни рискове за картела след нов ръст на новозаразените с вируса в САЩ, които са най-големият потребител на петрол в света.

ОПЕК+ намалява производството на „черно злато“ с 9,7 млн. барела дневно, или 10% от глобалните доставки, от май, но от август понижението ще е 7,7 млн. барела дневно и ще продължи до септември.

Според Абдулазис бин Салман понижението обаче ще е по-голямо на практика – около 8,1-8,3 млн. барела дневно, тъй като държавите, които са превишавали квотите си предходните месеци, ще трябва да направят допълнителни съкращения през август и септември, за да ги компенсират.

В същото време стана ясно, че според данните на Администрацията за енергийна информация на САЩ запасите в страната са намалели със 7,5 млн. барела миналата седмица – значително повече от очакваните 2,1 млн. барела.

Цените на петрола се очаква да се движат в тесни граници, тъй като все повече от запасите на страните от ОПЕК+ ще бъдат абсорбирани от възстановяващото се търсене, посочва Цутому Косуге, президент на изследователската фирма Marketedge Co.

„Очаквам сортът Брент да се задържи в тесния диапазон между 40,5-46,5 долара през следващия месец“, заяви той. По думите му нарастващото напрежение между САЩ и Китай също може да натежи на настроенията на пазара.

*Информацията е актуална към 9:10 ч.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:50 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още