IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кабинетът няма да подава оставка, ще има "голям ремонт"

Правителството ще се занимава с евентуални промени след отхвърляне на вота на недоверие в НС, реши Коалиционният съвет

10:02 | 16.07.20 г. 51
<p>
	<em font-size:="" pt="" style="color: rgb(102, 102, 102); font-family: ">Снимки: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group</em></p>

Снимки: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Коалицията запазва своята стабилност и в този състав ще продължи управлението на държавата до завършването на мандата й. Новината съобщи лидерът на НФСБ Валери Симеонов след заседание на Коалиционния съвет, който се събра на спешно заседание днес.

Управляващите от ГЕРБ и "Обединени патриоти" обсъдиха актуалната ситуация в страната и търсят решение.

"Обсъдихме актуалната ситуация в държавата и в София и се обединихме около няколко решения - коалицията запазва своята стабилност и в този състав ще продължи управлението на държавата до края на мандата, заяви Валери Симеонов", цитиран от БНТ.

"Решихме, че най-сериозният въпрос, който трябва да решим е в началото на следващата седмица - обсъждането и отхвърлянето на искания вот на недоверие, внесен от БСП. Кадровите решения в кабинета да се занимаваме с евентуални промени в състава, след преодоляването на вота. Консолидирани сме за отхвърляне на вота, след това ще обсъждаме другите промени, искания на оставки за състава на изпълнителната власт," допълни Симеонов.

Депозирани са оставките на трима министри, действително имат голяма подкрепа, свършили значими за държавата неща, коментира премиерът Борисов.

Финансовият министър - България е в еврозоната и сме в първата тройка на държавите с най-добри финанси. Вътрешният министър хвърля огромни усилия, намаляват неразкритите убийства.

Емо Караниколов - три години Министерството на икономиката способства за повишаването но БВП, рекорден ръст на инвестиции, каза Борисов. 

Премиерът акцентира, че ще мобилизират партиите в коалицията, за да преодолеят вота на недоверие. Най-гротескното е партия като БСП да иска вот на недоверие. Мотивите им са изсмукани от пръстите, коментира Борисов.

И допълни: "Така или иначе предстоят много тежки месеци, виждате и броя на починалите се вдига. България е единствената държава, която отрече пандемията от коронавируса. Другите затягат мерките - Великобритания, Франция... ние си се събираме и го правим. Идват много тежки времена, обясних на колегите, че сега едни хора са недоволни от едно, други от друго. Като гледам лицата на протестите, не си представям държавата да се управлява от такива хора. Те са управлявали. Ноември, декември, януари и февруари ще бъде тежка икономическа криза, не по силите на една партия, коалиция да премине през това бурно море. Трябва консолидация, разделени в тази криза ще падат правителства, служебно правителство – абсурд", каза премиерът.

"Ще обмислим и ще направим огромен ремонт на кабинета. В чий ръце ще гръмне кризата, ще пострада народът, ще пострадат огромни маси ....Кой от тези на площада е по-опитен и знаещ от нас?", попита Борисов.

Министър-председателят подчерта, че имаме пълната подкрепа на ЕС и на САЩ.

Късно снощи премиерът Бойко Борисов поиска и получи оставките на трима министри - на финансите Владислав Горанов, на икономиката Емил Караниколов и на вътрешните работи Младен Маринов.

Дебатите по петия вот на недоверие, внесен от БСП, ще се състоят на извънредно заседание. Те ще се съберат в понеделник, 20 юли, в 9 ч.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:44 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

11
rate up comment 5 rate down comment 5
фиг.1
преди 3 години
Това което прави Борисов според мен е груба политическа грешка. Като уволнява министри без причина, хората ще го приемат или за малодушие, или за бягство от отговорност. Правилното действие би било целият кабнет да подаде оставка, или да се държат заедно до края на мандата. Пределно ясно е, че с искането за оставка опозицията блъфира, те нямат никаква полза от това. За няколкото оставащи месеца евентуалното служебно правителство на Радев няма никакъв шанс да затвърди властта си, а само ще поеме негативите от управлението по време на криза. Когато дойдат изборите, ГЕРБ ще ги размаже.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 10 rate down comment 1
sgg211
преди 3 години
Ще подадеш оставка защото си страхливец и мижитурка! А ако Гешев не подаде, е тогава вече ще е страшно! Днес каскета ходил в Словенски да арестуват някъв 19-годишен, изнасилил 87-год. жена. Абе тоя трябва да го арестува районния полицай бе, ходи и каскета там рейтинг да вдига! Страх ви е и ще си ходите и бойковци и каскети!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 3 rate down comment 5
khao
преди 3 години
ако баба беше мъжка... нали?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 7 rate down comment 4
khao
преди 3 години
което е същото :), дпс като руска партия покриват ли твоите критерии за нетолерантност?Следователно ритането на марионетното им правителство трябва да е в наш национален интерес!...или не те разбрах праеилно?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 5 rate down comment 8
nikiangel
преди 3 години
Ако новите управляващи са от някоя германска провинция управниците, които да наемем за 10-15 години. Отивам на площада и ще си пролея кръвта за родината.При условие обаче че електората пак ще гласува я за Бойко, я за БСП или Слави. Защо си даваме зор въобще питам. Бойко си е ОК.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 7 rate down comment 5
Стоян Петров
преди 3 години
Изключено е да си либерал. Може да имаш либерални възгледи, но не може да си либерал. В България такива са само ДПС, защото членуват Либералния интернационал. По мое виждане ти си християн-демократ с либерални уклони. И понеже в крайна сметка човек се замотва и винаги се получава нещо като нищо, аз лично стоя единствено и само на позицчта на българския национален интерес. Считам че в момента нейния най-красноречив израз е антипyтинизма и борбата с неоимперските руски амбиции.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 2 rate down comment 6
khao
преди 3 години
цъ, супер уменнсъм с iq 135...сега ще отговориш ли на същия въпрос, ***?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 5 rate down comment 8
khao
преди 3 години
аз съм либерал, в центъра... не съм съвсем десен.. и НЕ съм в редиците на нинова... протеста срещу тиквата не е на политически основа, а на криминална.незнам защо по всикчки медии се твърди че протестиращите подкрепят льотчика... не го подкрепя никой!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 9 rate down comment 2
Oбичам България
преди 3 години
Ще те питам и тук и чакам признание - кратко и ясно."T.ъ.п. ли си :D или се правиш на т.ъ.п. :D Кажи ми, честно?"
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 11 rate down comment 2
dr.5rov
преди 3 години
Винаги съм си мислил, че си от десните, либерал и т.н. Странно е да те виждам в редиците на Нинова. Но пък защо не. Тази така наречена Социалистическа партия отдавна няма нищо общо с някакви леви идеи. Запазили са само реториката за баълците. Що се отнася до "тарикатските номера" - във всяка политика, във всяка страна по света, винаги е така - надиграване и/или сбиване.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още