IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китайската икономика се клати въпреки отчетения растеж

Пекин използва същите стари инструменти, за да съживи удареното от коронавирус стопанство

17:33 | 17.07.20 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Ниското потребление е проблем за Kитай. <em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Ниското потребление е проблем за Kитай. Снимка: Bloomberg

Икономическите данни от Китай, публикувани в четвъртък, показаха ръст от 3,2% през второто тримесечие, което е силно възстановяване спрямо първите три месеца на годината, когато страната отчете първото си свиване на БВП след края на културната революция в средата на 70-те години, пише Джамил Андерлини за Financial Times.

Така общият спад през първата половина на годината е едва 1,6% - завидно представяне в сравнение с повечето големи икономики, които все още се борят с пандемията, започнала в централния китайски град Ухан.

"Фундаментът на китайския растеж "не се е променил и няма да се промени", заяви президентът Си Дзинпин, цитиран от държавните медии, след като данните бяха публикувани. 

Но в това се крие проблемът.

Сериозният отскок беше постигнат с херкулесови усилия от страна на интервенционистката държава, прибягваща до същите инструменти, на които разчита след финансовата криза през 2008 г.

Още преди да бъдат открити първите случаи на вируса, икономиката се бореше със свръхинвестиции, особено в излишни проекти за недвижими имоти, с нарастващи лоши дългове, увеличаваща се доминация на неефективните държавни предприятия и хроничен недостиг на потребление.

Реакцията на правителството на срива в растежа през първото тримесечие изостри всички тези проблеми.

Финансовите регулатори предупреждават за потоп от нови лоши заеми и скок в нерегулираното сенчесто банкиране, дори когато Пекин отваря кредитните кранове, за да накара икономиката отново да се движи.

Натрупването на дълг в икономиката след кризата през 2008 г. беше най-бързото и най-голямото в историята, като темпът се ускори до рекорден след началото на пандемията.

Въпреки годините на официална реторика относно необходимостта от създаване на потребителска икономика и намаляване разчитането на инвестициите като основен двигател на растежа, потреблението на домакинствата в Китай като процент от брутния вътрешен продукт остава изключително ниско - под 40 на сто, колкото на страни като Габон и Алжир.

Във Великобритания, САЩ и други развити икономики потреблението на домакинствата е около 65-70 на сто от БВП.

Последна актуализация: 04:58 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 4 rate down comment 1
Dr. Vatnikov
преди 3 години
Комунист и отчет, айде стига вицове!Кво пише в отчета се гласува от партията.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 6
дядя Вова
преди 3 години
Китайската икономика се клати въпреки отчетения растеж... ...за разлика от повечето, които си потъват на свободен и устойчив ход!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още