IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Петролните гиганти започват постепенно да „изчистват“ операциите си

BP, Chevron, CNPC, Eni, Equinor, Exxon, Occidental Petroleum, Petrobras, Repsol, Saudi Aramco, Shell и Total приеха цели за ограничаване на емисиите

16:53 | 16.07.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Andrey Rudakov/Bloomberg</em></p>

Снимка: Andrey Rudakov/Bloomberg

Представителите на групата на най-големите петролни компании в света, която включва Saudi Aramco, китайската CNPC и американския гигант ExxonMobil, за първи път си поставиха цели за намаляване на емисиите на парникови газове, тъй като външният политически и инвеститорски натиск върху индустрията продължава да нараства, съобщава Ройтерс.

Но целта, поставена от 12-те членове на Нефтогазовата климатична инициатива (OGCI), е обвързана с производството, като представлява процент от него, което означава, че абсолютните количества на емисиите могат да се увеличават с увеличаването на производството.

Тази идея е помрачена от далеч по-амбициозните индивидуални планове на европейските членове на групата - Royal Dutch Shell, BP и Total.

„Това е важен момент, една цел в краткосрочен план.. и ние ще продължим да калибрираме, докато вървим напред", заяви пред Ройтерс председателят на OGCI и бившият изпълнителен директор на BP Боб Дъдли.

Членовете на OGCI се съгласиха да намалят средната интензивност на отделянето на въглерод от своите петролни и газови операции нагоре по веригата до между 20 кг и 21 кг еквивалент на въглероден диоксид (CO2) на един барел петролен еквивалент (CO2e/boe) до 2025 г., от общата база от 23 кг CO2e/boe през 2017 г., се казва в изявление на групата.

петрол1 петрол1

OGCI включва BP, Chevron, CNPC, Eni, Equinor, Exxon, Occidental Petroleum, Petrobras, Repsol, Saudi Aramco, Shell и Total, които заедно представляват над 30% от производството на петрол и газ в света.

Членовете на групата постигнаха съгласие по обща методология за изчисляване на интензивността на въглеродните емисии и целите могат да бъдат разширени до други сектори, като втечнен природен газ (LNG) и рафиниране, споделя Дъдли.

Базираният в Лондон екологичен мозъчен тръст Carbon Tracker отхвърли твърдението на OGCI, че целите са в съответствие с подкрепеното от ООН през 2015 г. Парижко споразумение за климата за ограничаване на глобалното затопляне до края на века.

„Да имаш някакви цели за намаляване на замърсяването с въглерод е по-добре, отколкото да нямаш изобщо такива“, заяви ръководителят на Carbon Tracker за петрола, природния газ и въглищата Андрю Грант.

петрол2 петрол2

Но „промишлеността (петролната и газовата) няма как да се счита за „приведена в съответствие с целите на Парижкото споразумение, когато бизнес плановете ѝ включват стабилни инвестиции в производство на изкопаеми горива“, изтъква той.

Новината отбелязва важна промяна за Exxon, най-голямата американска петролна компания, която се противопостави на натиска на инвеститорите да увеличи прозрачността по отношение на своите операции и тяхното въздействие върху околната среда. Компанията не отчете въглеродните си емисии през 2019 г.

Exxon подкрепя целите на OGCI за намаляване на въглеродния интензитет при производството на енергия и е „част от усилията на индустрията да предприеме практически, значими стъпки за намаляване на емисиите“, заяви неин говорител.

Целите, определени от отделните компании, могат да варират значително по отношение на обхвата и определението, което затруднява сравнението им.

Някои членове на OGCI вече надвишават или планират да надхвърлят общата цел.

петрол3 петрол3

Например, Saudi Aramco, най-големият износител на петрол в света, отчита въглеродна интензивност от 10,1 кг CO2e/boe през 2019 г., показва годишният доклад на дружеството.

Норвежката Equinor има за цел да намали интензитета си на своите емисии CO2 до под 8 кг CO2e/boe до 2025 г. Компанията заяви, че осредненият показател за световната индустрия е 18 кг CO2e/boe.

OGCI заяви, че колективната интензивност на въглеродния диоксид ще се отчита ежегодно, като данните се преглеждат от EY, като независима трета страна.

Целта включва намаляване на емисиите на метан, мощен парников газ, чиито количества групата по-рано се ангажира да намали.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:33 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още