IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

КНСБ настоява за 800 лева минимална заплата

Данъчната ни система продължава да е изключително несправедлива, посочват от синдиката

13:32 | 16.07.20 г. 8
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: БГНЕС</em></p>

Снимка: БГНЕС

През следващите 18 месеца КНСБ ще настоява минималната работна заплата да достигне 800 лв., а средната за страната 1700 лв., което според синдиката са напълно постижими цели. Това се посочва в приета от Изпълнителния комитет на синдиката позиция във връзка с обществено-политическата ситуация в сраната.

Независимо от двуцифрените ръстове на работните заплати, които постигнахме през последните години, фактите и числата говорят, че доходите в България остават най-ниски в ЕС. Гневът на хората, че очакванията за ръст и достигане на средноевропейските нива не се оправдават, е разбираем и справедлив. Те искат достоен живот и сигурно бъдеще в своята родина, а не в чужбина, пише в позицията. 

Неравенствата в доходите се задълбочават, като намаляващ брой лица концентрират все повече от общия национален доход. През 2000 г. най-богатите са притежавали 3 млрд. лв., а сега разполагат вече с 23,2 млрд. лв. от общия доход в икономиката ни. Обезлюдяването на цели региони в страната и миграцията към големите градове поражда огромни териториални диспропорции и предизвиква нови социални, екологични, демографски и икономически проблеми.

На този фон данъчната ни система продължава да е изключително несправедлива. Плоският данък задълбочи неравенствата и от „стимул” се превърна в спирачка на пазарната конкуренция и растежа, смятат от синдиката. Това допълнително натоварва и без това бедния български гражданин. Хората очакват промяна в данъчната система, която да води към по-справедливо облагане и повишаване на разполагаемите средства за ниско и среднодоходните домакинства.

Според КНСБ в основата на гражданското недоволство са наслагвани с години проблеми, които през последните месеци се изостриха допълнително заради кризата, породена от пандемията с Covid-19.

Конфедерацията настоява час по-скоро да започне изпълнението на подписаното на 17 юни Национално тристранно споразумение между социалните партньори, обхващащо ключови въпроси, като: енергийната сигурност, гарантирането на надеждни доставки на ток за всеки гражданин и фирма; предизвикателствата пред енергетиката, индустрията, транспорта и селското стопанство; доходите и работни заплати в бюджетните сфери и частния сектор.

В позицията се подчертава, че независимо какъв ще бъде изходът от настоящата политическа и институционална криза, очертаните проблеми и приоритети следва да бъдат в дневния ред и управленската визия на всяко българско правителство - сега и в следващите години.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:19 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

8
rate up comment 4 rate down comment 2
ДХДО
преди 3 години
" ... и да повикаме немци да ни поемат управлението"===Te немците засега се зорят до собствента си територия една газова инфраструктура да добутат, от 75 годин имат надяната усмирителна риза под формата на дислоциран 'мерикански военнен контингент ... апък някой хора туканка ги спрягат да се распореждали по различни краища на Европата (у нас в частност).Е, как ще стане тая работа, по-точно?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 7 rate down comment 2
bgMan
преди 3 години
1000 лв. да е минималната и 2 000 лв. да е средната.За всички, не само за столичани.Минимална пенсия - 450 лв.Иначе направо да свикваме Велико народно събрание и да уволним всички родни политици и магистрати и да повикаме немци да ни поемат управлението. Аман от български мутри, туурци, масони и кукловоди ограбващи и тъпчещи народа си.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 4 rate down comment 3
mrynmryn
преди 3 години
Колко са назад, това Волен го обещаваше преди 10г.! Беше изпреварил времето си!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 7 rate down comment 2
Спящият бик
преди 3 години
Увеличаването само на минималната заплата цели да пълни бюджета с още данъци, защото минималната заплата продължава да е облагаема. От друга страна, как ви се струва минимална заплата 800 лв., а минималната пенсия само 250!? Трябва минималната пенсия да е вързана за минималвата заплата и да е поне половината от нея! Очаквам това от новата власт. Като ще е лява, поне да има защо!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 9 rate down comment 4
alligator_29
преди 3 години
Най-накрая да се разбере, че всичките протести бяха заради борба за власт на популистите ))) Всеки индивидуален човек е разумен, но когато се събират в групи стават глупаво стадо.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 7 rate down comment 2
Invcom
преди 3 години
Само ГЕРБа да не ги изпревари :))) че като стане дума за популизъм баце еша си няма
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 7 rate down comment 3
фиг.1
преди 3 години
Шегаджии... Всъщност, аз вече май се досещам какви ще са предизборните обещания на бе-се-***-то.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 9 rate down comment 1
IQ96
преди 3 години
Бе аз предлагам 1200лв. минимална, пенсията-800лв., ама не знам кой ще ми повярва и как ще стане.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още