IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

България получава над 30 млн. евро от Брюксел за пет жп проекта

ЕК отпусна днес общо 2,2 млрд. евро за 140 проекта, приоритетно в жп транспорта

17:05 | 16.07.20 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

България ще получи почти 30,2 млн. евро от Механизма за свързване на Европа за реализацията на пет железопътни проекта, съобщават от Европейската комисия (ЕК).

Най-голямо финансиране – почти 12,2 млн. евро, получава проектът за модернизацията на тяговите подстанции във Враца и Перник.

Малко над 8,9 млн. евро се отпускат за проучвания във връзка с удвояването на жп трасето Пловдив – Свиленград – граница с Турция, 4,9 млн. лева са за проучвания и проектиране на модернизацията на жп линията Мездра – Медковец, 2,4 млн. евро са за проекта за модернизация на трасето Драгоман – граница със Сърбия, а 1,74 млн. евро са за проекта за жп връзката до пристанище Бургас.

Общата инвестиция, която ЕС отпуска по Механизма за свързване на Европа, е 2,2 млрд. евро за 140 проекта в транспортния сектор, уточняват от ЕК. От тях 1,6 млрд. евро са за 55 проекта за жп инфраструктура по основната трансевропейска транспортна мрежа.

Други 142 млн. евро са предвидени за инвестиции в  проекта за преход към по-екологични горива. Редица проекти включват преобразуване на плавателни съдове, така че да могат да се движат с втечнен природен газ, както и изграждане на съответната инфраструктура в пристанищата.

Тези проекти ще подпомогнат изграждането на липсващи транспортни връзки по целия континент, устойчивия транспорт и създаването на работни места, посочва се в съобщението.

Приоритет се отдава на проектите за засилване на железопътната мрежа, в т.ч. трансграничните връзки и връзките с пристанища и летища. Превозът по вътрешни водни пътища ще се насърчи чрез увеличаване на капацитета и подобряване на мултимодалните връзки с пътната и железопътната мрежа.

При морския превоз приоритет се отдава на проектите за морски превоз на къси разстояния при използването на алтернативни горива и за инсталирането на наземно енергоснабдяване на пристанищата с цел намаляване на емисиите от закотвените в тях кораби.

Данните на ЕК показват, че България е получила 384,2 млн. евро от Механизма за свързване на Европа за транспортни проекти. Общата инвестиция в тези проекти е 526,2 млн. евро. Сред тях са проекти за корабоплаването по Дунав, за ремонта на жп трасето София – Волуяк, за жп линията София – Елин Пелин, жп участъка Костенец – Септември, за модернизация на участък от магистралата София – Калотина, проекти за пътна безопасност и други.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:46 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още