IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Управляващите ще намалят парите за студения резерв

По думите му държавата има сериозни съмнения, че се злоупотребява със средствата, които плаща за поддръжка

13:48 | 17.07.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<span font-size:="" pt="" style="color: rgb(102, 102, 102); font-family: ">ТЕЦ Варна.&nbsp;</span><em font-size:="" pt="" style="color: rgb(102, 102, 102); font-family: ">Снимка: CEZ Group</em></p>

ТЕЦ Варна. Снимка: CEZ Group

Управляващите са решили да намалят значително парите за студения резерв. За това съобщи лидерът на НФСБ Валери Симеонов, цитиран от БНР.

По думите му държавата има сериозни съмнения, че се злоупотребява със средствата, които плаща за поддръжката на резерва. 

„Общо 60 милиона лева на два транша са отнети от „Марица Изток 2" и са пренасочени към ТЕЦ – Варна“, посочи Симеонов.

Лидерът на НФСБ обяви, че студеният резерв ще бъде силно ограничен със заповед на енергийния министър и за това са се разбрали с коалиционните партньори.Засега той се въздържа да каже конкретно с колко трябва да се намали резервът, но подчерта, че е в пъти, може би - десет, посочва БТА.

По думите на Валери Симеонов, заповедта е въпрос на дни, а ако се наложи ще има и законодателни промени.

„Получават се едни милиони от държавата, срещу които съответните енергопроизводители, съответните централи почти нищо не правят и не могат да осигурят аварийно включване на допълнителни мощности за съжаление. Какъв е смисълът на студения резерв?", риторично попита депутатът.

„Студеният резерв" представлява, според нас, форма на източване на държавния бюджет", подчерта Валери Симеонов. Той добави, че предстои тези факти да бъдат коментирани в управляващата коалиция и да бъде преценено дали казусът трябва да бъде прехвърлен на прокуратурата за съответната проверка. 

Симеонов също така посочи, че досега никой не е обръщал сериозно внимание, но „сега вече ще работим малко и по посока на осветляване на съмненията на обществото за такива връзки - с обектите на Доган и на Пеевски", потвърди лидерът на НФСБ.

Изказването му става факт след повече от седмица масови протести в столицата и други градове на страната с искане оставката на правителството и главния прокурор.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:04 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още