IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Меркел: Различията между държавите за спасителния фонд остават много големи

Според канцлера няма голяма вероятност днес да бъде постигнато споразумение

14:38 | 17.07.20 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	Ангела Меркел и Бойко Борисов. <em>Снимка:&nbsp;EPA/STEPHANIE LECOCQ / POOL</em></p>

Ангела Меркел и Бойко Борисов. Снимка: EPA/STEPHANIE LECOCQ / POOL

Германският канцлер Ангела меркел изрази съмнение, че европейските лидери, чиято първа среща на живо от пет месеца започна днес, ще успеят да договорят тази седмица средствата по спасителната програма в размер на 750 млрд. евро.

„Започвам тези дискусии с много енергия, но трябва да кажа, че различията остават много, много големи. Така че не мога да предскажа дали ще постигнем споразумение тук“, посочи канцлерът в Брюксел преди началото на срещата на върха. „Очаквам много, много трудни преговори“, подчерта тя, цитирана от Bloomberg.

Срещата започва след седмици на напрегнати преговори между дипломати и правителства, опитващи се да изгладят противоречията си за общия размер на пакета с помощи, както и какво ще е съотношението на заеми и грантове. Според някои държавни представители може да се наложи организирането на още една допълнителна среща по-късно този месец.

Още по-песимистично настроен и от Меркел бе холандският премиер и основен критик на улеснения достъп до безвъзмездни средства Марк Рюте. Според него всяко отпускане на средства от възстановителния фонд трябва да бъде обвързано с реформи, които да бъдат одобрени от страните членки.

„Ако те искат заеми или дори грантове, то тогава е логично да мога да обясня на хората в Холандия и други страни, че в замяна тези реформи са били изпълнени, а не само обещания“, заяви той пред Bloomberg TV. Според него вероятността за постигане на споразумение днес е „по-малко от 50%“.

Преди основната среща Рюте е провел среща с френския президент Еманюел Макрон. Државният глава е приключил разговора обнадежден, но и с някои резерви, заяви френски държавен представител.

Преди днешната среща председателят на Европейския съвет Шарл Мишел е поискал от лидерите да се фокусират върху три основни точки – бюджетни компенсации за по-богатите държави, размерът на фонда и неговото управление, посочва високопоставен представител на ЕС. Според него целта в петък е да бъде намерена обща основа по тези точки и от тук нататък да се гради върху нея.

Въпреки песимизма на Рюте и Меркел българският премиер Бойко Борисов заяви по-рано през деня, че се надява още днес да бъде постигнато споразумение.

„Искрено се надявам въпреки различията днес да имаме вече постигнато споразумение”. Това заяви министър-председателят Бойко Борисов на влизане в сградата на Европейския съвет в Брюксел, цитиран от правителствената пресслужба.

Преди началото на извънредното заседание премиерът Борисов подчерта, че днешната среща на европейските лидери е изключително важна за приемането на Многогодишната финансова рамка – Кохезионна и Селскостопанска политика, грантове, заеми, условности.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:34 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още