IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

В Берлин са знаели за Wirecard година и половина преди фалита

Заместникът на Олаф Шолц два пъти пред миналата година се е срещал с тогавашния изпълнителен директор на компанията за цифрови плащания Маркус Браун

17:29 | 17.07.20 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Финансовият министър на Германия Олаф Шолц. <em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Финансовият министър на Германия Олаф Шолц. Снимка: архив Ройтерс

Финансовият министър на Германия Олаф Шолц е бил наясно с потенциалната манипулация на пазара от Wirecard AG почти година и половина преди компанията да се срине, оказвайки натиск върху ключова фигура в правителството на Ангела Меркел, съобщава Bloomberg.

Финансовият регулатор BaFin е информирал Шолц през февруари 2019 г. за случая „поради съмнение за нарушение на забраната на пазарни манипулации“, според доклад на финансовото министерство, видян от Bloomberg.

Представен пред ръководителите на парламентарната комисия по финансите в четвъртък вечерта, докладът създава нови предпоставки критиците, които обвиняват германските власти, че са твърде разпуснати, защото не са проверили твърденията за измами на компанията, отново да нададат глас.

На министъра е било казано, че BaFin ще "разследва във всички посоки", става ясно от документа.

Шулц отрече пряко участие в скандала с Wirecard и дори се бори да се изолира от проблема. Неговият заместник Йорг Кукис, потвърди в сряда, че се е срещал с тогавашния изпълнителен директор на компанията за цифрови плащания Маркус Браун два пъти в края на миналата година, включително веднъж на рождения ден на мениджъра.

Проблемът на Шолц

Меркел коментира, че отговорността за разясняването на проблема е на Шолц.

„С каква информация е разполагало финансовото министерство по това време, това ще бъде разкрито от министерството пред обществеността и канцлерът смята, че това е правилно“, коментира Мартина Фиец, заместник-говорител на Меркел, в петък по време на редовната правителствена пресконференция.

Тя освен това е спряла да твърди, че Шолц има пълната подкрепа на германския лидер.

Меркел ще бъде силно притисната да предприеме действия срещу своя вицеканцлер, без да развали коалицията. Последното е и малко вероятен сценарий в разгара на пандемията и по време на шестмесечното председателство на Германия на Съвета на ЕС.

Политическа подкрепа

Wirecard, член на водещия германски индекс DAX, предизвика скандал, след като миналия месец заяви, че една четвърт от баланса и вероятно не съществува. Това накара банки, одитори, институции и финансовият надзор да започнат да си прехвърлят топката заради разкритите големи пропуски в надзора на нефинансовите компании.

„Политически е много проблематично, че финансовият министър се е забъркал със случая на толкова ранен етап“, заяви в телефонно интервю в петък Данял Баяз, депутат от Зелените.  Според него Шолц е следял компанията и е имал интерес към нея, но очевидно интересът му никога не е станал достатъчно голям, за да го подтикне да предприеме действия.

По думите на Баяз финансовото министерство не е изяснило ролята си в скандала с компанията и не се изключва искане за парламентарно разследване.

Същевременно Министерството на финансите на Германия отхвърля предположенията, че Олаф Шолц не е действал по подходящ начин. „Германските регулатори проверяваха различни обвинения срещу Wirecard през годините и министерството беше редовно информирано за състоянието на различните проучвания“, заяви говорителят на финансовото министерство Денис Колберг на брифинга на правителството.

Регулаторът BaFin, който е на пряко подчинение на финансовото министерство, беше разкритикуван, тъй като изглежда се съсредоточава повече върху инвеститорите, които твърдят, че има нередности в Wirecard и правят залози срещу акциите, а не върху самата компания.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:28 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още