IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

British Airways изтегля цялата си флотилия от самолети Boeing 747

Това се случва четири години по-рано от предвиденото

21:10 | 17.07.20 г.
<p>
	<em>Снимка: Simon Dawson/Bloomberg</em></p>

Снимка: Simon Dawson/Bloomberg

British Airways, която към момента е най-големият оператор на Boeing 747, съобщи, че ще изтегли цялата си флотилия с известния модел самолети по-рано от очакванията заради коронавирусната криза, предава CNBC.

Авиокомпанията, която е собственост на International Consolidated Airlines Group, първоначално планираше да извади от експлоатация самолетите от модела до 2024 г. Но ограниченията за пътуванията заради COVID-19 накараха компанията да предприеме действия сега.

„Потвърждаваме с голяма тъга, че предлагаме изтеглянето на цялата флотилия 747 незабавно“, съобщи авиокомпанията в имейл.

„Малко е вероятно нашата великолепна „кралица на небесата“ да оперира отново пътнически услуги за British Airways заради намаляването на пътуванията, причинено от глобалната пандемия от COVID-19“, допълни тя.

British Airways съобщи, че вместо това ще оперира повече полети с „модерни, горивноефективни самолети“, включително Airbus A350 и Boeing 787.

BA започна да оперира самолети от модела в началото на 70-те на миналия век и прие доставки на настоящата флотилия от 747-400 между 1989 и 1999 г. Във връхната си точка авиокомпанията имаше 57 самолета 747, като отстъпваше само на Japan Airlines. Към момента самолетите съставляват приблизително 10% от общата й флотилия.

Сега тя притежава 31 от самолетите с четири двигателя със средна възраст от 23 години.

Новината беше съобщена, след като Qantas Airways обяви през юни, че изтегля шест от самолетите си Boeing 747 незабавно, шест месеца преди първоначално планираното.

BA предупреди неотдавна, че 12 хил. работни места са застрашени заради пандемията и удара за авиоиндустрията от нея. Книжата на IAG са поевтинели с 65% от началото на годината.

Международната асоциация за въздушен транспорт (ИАТА) прогнозира миналия месец, че авиокомпаниите са напът да загубят 84 млрд. долара тази година и още 15 млрд. долара през 2021 г.

През април пътуванията по въздух са намалели с над 90% спрямо предходната година, сочат данните на ИАТА. Очаква се 2020 да бъде най-лошата година в историята на индустрията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:23 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още