IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

МЗ пак предлага процентът намалена работоспособност да е според най-тежкото заболяване

Въпреки че тази методика беше отменена от ВАС като необоснована, ведомството изтъква, че тя е намалила освидетелстването на хора с леки увреждания

22:59 | 17.07.20 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Министерството на здравеопазването предлага на практика същата методика за оценка на намалената работоспособност като окончателно отменената от Върховния административен съд (ВАС), вижда се от публикувано предложение на ведомството за допълнение на наредбата за медицинската експертиза.

Текстовете са качени на сайта на Министерството и на портала за обществени консултации. Крайният срок за подаване на становища е 31 юли т.г.

Здравното ведомство отново предлага при наличие на няколко увреждания, без значение дали са заболявания от общ характер, или с причинна връзка, за които се посочва отделен процент намалена работоспособност, окончателната оценка да взима предвид най-високия процент, даден за най-тежкото увреждане. Останалите проценти за съпътстващите увреждания няма да се вземат предвид, но ще се изписват в експертното решение на ТЕЛК комисиите.

В мотивите си здравното министерство цитира данни, според които има увеличение на освидетелстваните лица, които не са получили процент трайно намалена работоспособност, който да им гарантира и инвалидна пенсия. Според ведомството с тази методика са отпаднали случаите на множество леки увреждания, но са се потвърдили случаите с тежки увреждания, които се нуждаят много повече от интеграция в обществото.

Според мотивите на Министерството функционалните дефицити, които съответстват на под 50% трайно намалена работоспособност, са леки и дори и мултиплицирани заради няколко заболявания не водят до съществен функционален дефицит на хората.

Въпросната методика за оценка на трайно намалената работоспособност беше въведена през 2018 г. В края на януари тричленен състав на ВАС я отмени след серия жалби. Тогава съдът посочи, че при приемането на разпоредбата са липсвали статистически данни за броя на хората с повече от едно увреждане и не е изготвен анализ за съвместимостта и с правото на ЕС.

Министерството на здравеопазването обжалва пред петчленен състав на ВАС, който потвърди решението на тричленния състав, като изтъкна, че текстовете не са обосновани.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:07 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още