IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Над 85% по-малко туристи ще посетят Южното Черноморие това лято

Уикенд туризмът и малкото чартърни полети с чуждестранни туристи няма да спасят летния сезон, смятат от бранша

11:07 | 20.07.20 г.
<p>
	<em>Снимка: Loulou D&#39;Aki /Bloomberg</em></p>

Снимка: Loulou D'Aki /Bloomberg

Над 85 на сто по-малко туристи ще посетят Южното Черноморие това лято. Прогнозата е на председателя на Регионалната туристическа камара Иван Иванов. По думите му в сферата на туризма масово се освобождава персонал и това ще увеличи с близо 30% безработицата през есента.

Само от 4 държави са чартърните полети с чуждестранни туристи по Южното Черноморие това лято, каза Иван Иванов, цитиран от БНР.

„Картината е изключително тревожна. Ако се опитаме да анализираме ситуацията с чартърните полети  на летище Бургас, те пристигат само от Германия, Полша, Чехия и Нидерландия. Поляците ползват само нискотарифни авиокомпании. Резервират къщи за гости, семейни хотели онлайн. От Чехия имаме само един чартър всяка неделя. Словашките фирми са резервирали седмично само по пет седалки“, каза той.

Според него държавата може да подпомогне бранша.

„Трябва да се търсят облекчения по редица направления - такси и данъци и да се отлагат за бъдещи периоди. Само по този начин може да се помогне на малкия и среден бизнес. Големите ще се спасят, но малките, известна част от тях ще загинат. Уикенд туризмът и малкото чартърни полети с чуждестранни туристи няма да спасят сезон 2020“, допълни още Иван Иванов. 

Основната причина за сериозния спад на туристи по българското Черноморие до този момент е непрекъснато променящата се обстановка във връзка с пандемията, отчитат от туристическия бранш.

Проблемите в туристическия сектор започнаха още в края на миналата година с фалита на най-старата в света туроператорска фирма Thomas Cook. Пандемията още повече задълбочи кризата в бранша.

Несигурността, липсата на клиенти, засилените санитарни мерки, възможността да се окажат с персонал под карантина са сред причините много от хотелиерите да не отворят това лято. Други работят, но базата им е заета между 20 и 50%.

 

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:24 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още