IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Даниела Бобева: Прогнозите за 7,2% спад на икономиката изглежда ще се потвърдят

Диагнозата на Европейската комисия за липсата на съществени реформи е причина за протестите в България, посочи бившият вицепремиер

17:27 | 20.07.20 г. 1
<p>
	<em font-size:="" pt="" style="color: rgb(102, 102, 102); font-family: ">Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Българската икономика започна да натрупва сериозни проблеми много преди пандемията. Да прехвърляме на кризата със заразата проблемите на икономиката е най-малкото некоректно. Това коментира по БНР професор Даниела Бобева, икономист и бивш вицепремиер.

„През последните седмици излязоха четири много важни доклада на Европейската комисия и Европейската централна банка, с данни за 2019 година, които показаха, че българската икономика се развива в много неблагоприятна посока. По най-важния показател – БВП на човек от населението - ние катастрофално изоставаме. И това е преди пандемията“, посочи тя.

Бобева напомни, че през 2007 година България беше на предпоследно място в Европа, но от десет години страната ни се класира на последното, а дистанцията със средното за Европа се отдалечава.

„От предпоследната - Хърватска сме на 10% изоставане, а от Румъния - на 19%. Излезе и докладът на Европейската комисия за устойчивото развитие. Падаме по много показатели. Но най-важни са докладите за конвергенция, където ни се казва, че България се представя най-зле по показателите за бизнес среда“, отбеляза тя.

Според проф. Бобева диагнозата на Европейската комисия е и причина за протестите в България.
„Диагнозата е на Европейската комисия, която казва:  „Бавната скорост на подобряване и липсата на съществени реформи сринаха България от 50-о място на 61-во по показателя за бизнес средата. Основните проблеми са свързани с институционалната рамка, включително борбата срещу корупцията, функционирането на съдебната система, необходимостта от намаляване на административна тежест и необходимостта на качествени публични услуги“, изброи недостатъците в обществено-икономическото развитие в нашата страна икономистът.

Даниела Бобева е убедена, че ако в продължение на едно десетилетие управляваш една страна и не си намерил начин да изкорениш, а напротив - показателите  се влошават, това означава, че просто не можеш да го направиш.

„Ето защо се търси вариант, при който някой ще може да го направи“, коментира ситуацията тя.

Според нея повечето проблеми могат да бъдат разрешени с повече политическа воля. В момента обаче „вървим към връщане на стари модели, които за България се оказаха тотално неефективни“, категорична е проф. Бобева.

По думите й в момента ситуацията с българската икономика е „доста стряскаща“.

„Прогнозата на ЕК, че тази година ще имаме 7,2% спад на икономиката изглежда ще се потвърдят. Лично аз не вярвах, че това ще се случи, но се потвърждава! Разчитахме през последните години на растежа, главно благодарение на износа. Но този източник на икономически растеж се свива катастрофално. През април износът ни е паднал с 20,2 %, а вносът – с 32,4%. Имаме не само с ЕС, но и с трети страни намаляване. Икономика, която разчита на растеж благодарение на държавни разходи и парите от ЕС, е обречена. Имаме примера с Гърция и с други южноевропейски страни“, заяви бившият вицепремиер.

Бобева е на мнение, че твърдението на управляващите за предсрочни избори и служебно правителство щели да изправят икономиката пред по-големи предизвикателства „навява на социализъм“, когато протестите са били забранени.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:20 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 1
vladi_guetzov
преди 3 години
Докато правителството не прекрати концесиите и изрита частните златодобивните компании,които грабят безобразно ресурсите на страната ,трупат огромни богатства ,и нищо не остава в страната -дотогава няма да се оправим.Ресурсите са национални т.е. на народа ,а не на частни компании.Корумпираните чиновници ги одобряват срещу ,,комисионни,, и са срещу народа.Това трябва да спре,защото корумпираните в едно с крадливите компании ни обричат на бедност -нас и децата ни.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още