IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Британският индекс FTSE 100 е червеното петно на картата на европейските борси

Последните положителни новини за лечението на коронавируса повишиха инвеститорските настроения

19:53 | 20.07.20 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	Снимка: gettyimages</p>

Снимка: gettyimages

Европейските борси затвориха предимно с повишения в понеделник, след като инвеститорите реагираха на положително на последните резултати от изследванията за ваксина срещу коронавируса, информира CNBC.

Паневропейският индекс Stoxx 600 завърши сесията с повишение от 0,75% до 375,51 пункта. Лондонският бенчмарк FTSE 100 отписа 0,46% и достигна ниво от 6261,52 пункта. Френският CAC 40 нарасна с 0,47% до ниво от 5093,18 пункта. Германският DAX отбеляза ръст от 0,99% до 13 046,92 пункта.

Британският измерител FTSE 100 беше единственият основен индекс, който затвори на червена територия, след като напрежението между Великобритания и Китай натежа над настроенията. Очаква се британският външен министър Доминик Рааб да обяви прекратяването на договора за екстрадиция в Хонконг в понеделник в отговор на новия законопроект на Пекин за сигурността на автономния град.

От друга страна лидерите на ЕС засега не успяха да постигнат съгласие относно размера и състава на предложения фонд за възстановяване от 750 милиарда евро (857 милиарда долара). Разговорите, които започнаха в Брюксел в петък относно фонда и следващия дългосрочен бюджет на ЕС, продължават и в понеделник. Германският канцлер Ангела Меркел и френският президент Еманюел Макрон изразиха в понеделник предпазливи надежди, че може да се постигне компромис въпреки трудните преговори.

Пандемията от коронавирус остава във фокуса на пазарите, тъй като случаите на коронавирус се увеличават с тревожна скорост в някои части на света.  Обещаващи новини дойдоха от британската фармацевтична компания Synairgen, която заяви, че клиничните изследвания на новото й лекарствено средство показват, че то е намалило броя на хоспитализираните заради COVID-19 пациенти, нуждаещи се от интензивно лечение.

Aкциите на Ubi Banca поскъпнаха 14%, след като Intesa Sanpaolo увеличи офертата си за придобиване на по-малкия италиански заемодател.

От друга страна книжата на Natixis поевтиняха с над 7%, след като собственикът й BPCE заяви, че не възнамерява да подава тръжната оферта за повече акции на френската корпоративна банка.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:02 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още