IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Chevron извършва първата голяма енергийна сделка след краха в петролните цени

Закупуването на Noble Energy Inc ще разшири присъствието на Chevron в Колорадо и Пермския басейн

21:14 | 20.07.20 г.
Автор - снимка
Автор
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Снимка:&nbsp;Kyle Grillot/Bloomberg</p>

Снимка: Kyle Grillot/Bloomberg

Chevron Corp заяви в понеделник, че ще закупи Noble Energy Inc за около 5 милиарда долара. Това е първата голяма енергийна сделка, след като коронавирусната криза потисна глобалното търсене на петрол и изпрати суровинните цени до исторически ниски нива.

Покупката разширява инвестициите на Chevron в американски шистов и природен газ с находището Левиатан на Noble в Израел, най-голямото находище на природен газ в източното Средиземноморие, информира Ройтерс.  

Сделката помага да се диверсифицират активите на Chevron, каза Том Елакот, старши вицепрезидент на Wood Mackenzie, добавяйки, че Израел „ще балансира портфейла си с газ и ще осигури трамплин“ на региона.

„Това е близо 7 милиарда барела ресурс, който се добавя към нашия инвентар и според нас е добро създаване на дългосрочна стойност“, заяви главният изпълнителен директор на Chevron Майк Уирт.

Активите на Noble ще разширят присъствието на Chevron в Колорадо и Пермския басейн, най-голямото американско поле за шистов газ, където маржовете и сондажите са намалени от срива в цените.

Цените на петрола спаднаха до исторически ниски нива, като американския лек суров петрол WTI  затвори една сесия през април на отрицателна територия, тъй като коронавирусната криза спря пътуванията и понижи търсенето на енергия. Въпреки че цените се възстановиха от пролетните ниски нива, те остават понижени, което прави активите на енергийните компании по-евтини. Само преди седем месеца Noble имаше пазарна капитализация от около 12 милиарда долара.

Офертата оценява Noble на 10,38 долара на акция. С големият дълг на компанията, сделката е на стойност около 13 милиарда долара.

След приключването на сделката, което се очаква през четвъртото тримесечие, акционерите на Noble ще притежават около 3% от комбинираното дружество.

Сделката ще помогне да се спестят около 300 милиона долара на годишна база и ще добави към свободния паричен поток, както и печалба на акция една година след финализирането й, ако глобалните цени на петрола останат на ниво от около 40 долара за барел, заявиха от Chevron.

Това ще добави около 18% към резервите на Chevron. Noble е отчела резерви от 2,05 милиарда барела петрол и газ, докато Chevron отчита 11,4 милиарда барела.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:38 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от виж още

Коментари

Финанси виж още