IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Борисов: При спад на общия бюджет на ЕС България ще получи повече

Общият размер на средствата за страната ни е близо 29 млрд. евро, от които 7,7 млрд. евро са безвъзмездна помощ

08:43 | 21.07.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Премиерът Борисов в Брюксел. <em>Снимка: EPA/JOHANNA GERON / POOL</em></p>

Премиерът Борисов в Брюксел. Снимка: EPA/JOHANNA GERON / POOL

При общо намаление на  бюджета на ЕС за следващите седем години България е договорила увеличение с около 1 млрд. евро спрямо сегашната многогодишна финансова рамка. Това обяви премиерът Бойко Борисов във видеообръщение, публикувано във Facebook.

Припомняме, че след безпрецедентни четиридневни преговори европейските лидери постигнаха сделка за бюджета на ЕС за следващите седем години и плана за възстановяване след коронавируса.  Държавите и правителствените ръководители преговаряха за плана за развитие срещу икономическите последици от кризата от петък. Той струва общо 750 млрд. евро. Делът на безвъзмездните средства, които не трябва да се връщат, е намален от 500 на 390 млрд. евро под натиск от страна на група държави около Холандия и Австрия. Други 360 млрд. евро са налични като заеми. Приета бе и следващата финансова рамка на ЕС за периода от 2021 до 2027 г., от която се финансират програми за земеделски производители, региони, компании или изследователи. Тя е с обем 1,074 трлн. евро.

България е една от страните, които ще получат повече пари, над 1 млрд евро повече в новия бюджет на ЕС и за първи път за страната ни са предвидени и допълнителни 200 млн евро за най-слабо развитите региони - за засилването на конкурентоспособността, растежа и създаването на работни места, обяви министър-председателят след края на продължилия пет дни Европейски съвет. Българският премиер е защитил за България и запазването на европейското финансиране за Кохезионната и Селскостопанската политика, като за кохезионна политика са заложени 9 млрд евро, което е с 800 млн повече от настоящата Многогодишна финансова рамка.

"Всички колеги казаха, че тази подкрепа за България е заслужена", отбеляза Борисов, на когото европейските държавни и правителствени ръководители са благодарили за конструктивността и помощта, която е оказал в хода на преговорите в Брюксел.

Общият размер на средствата, предвидени за България по новата Многогодишна финансова рамка и по Пакета „Следващо поколение ЕС“, е близо 29 млрд евро, от които 7,7 млрд. евро е безвъзмездна помощ.

„Ние сме една от малкото страни, които ще получат повече пари по новата рамка. И това при положение, че общият размер на новата многогодишна финансова рамка е с 62 млрд. евро по-малко от настоящата“, изтъкна Борисов. Друг много важен момент за България е финансирането по Фонда за справедлив преход – половин милиард евро са предвидени за страната по него. За защита на външната граница на ЕС България ще получи общо над 200 млн. евро за миграция и сигурност по МФР. В новия европейски бюджет се потвърждава и ангажиментът на ЕС към страните от Западните Балкани, за което България винаги е настоявала.

По Пакета „Следващо поколение ЕС“ България ще може да разчита на над 7,7 млрд. евро грантове. Основната част от тези средства в размер на над 6 млрд. евро са в рамките на Механизма за възстановяване и устойчивост, чрез който ще се финансират публични инвестиции и реформи с цел възстановяване от кризата и за постигането на устойчива, климатично неутрална, дигитализирана и ниско въглеродна икономика. В допълнение към средствата за Кохезионна политика от МФР България ще получи и над 650 млн. евро по Инструмента REACT-EU, който влиза в Пакета „Следващо поколение ЕС“. Те са предвидени за преодоляване на социално-икономическите последици от кризата. В допълнение към средствата, предвидени за нашата страна по Фонда за справедлив преход по МФР, в Пакета „Следващо поколение ЕС“ са включени и над 600 млн. евро за България.

По темата за върховенството на закона се постигна съгласие, прецизиране каква точно трябва да е обвързаността между финансирането и върховенството на закона - това трябва да е прозрачен процес зачитащ принципа на обективност, недискриминация и еднакво третиране на всички страни членки, въз основа на подход почиващ на доказателства.

След настояването на Борисов и многократните му призиви да бъде акцентирано и върху медицинския аспект на пандемията от COVID-19 европейските лидери са стигнали до съгласие да се върви напред с общи решения чрез европейския комисар, в чийто ресор е здравеопазването. Министър-председателят специално е поздравил френския президент Еманюел Макрон, който е подкрепил Борисов по тази тема.

Обвързването на финансирането и върховенството на закона Борисов коментира с думите: "Това трябва да е прозрачен процес, зачитащ принципа на обективност, недискриминация и еднакво третиране на всички страни членки въз основа на подход, почиващ на доказателства".  Ето затова заслужавам да ми се иска оставката, иронизира Борисов.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:47 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още