IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Австралия увеличава подкрепата за работните места с още 14 млрд. долара

Управителят на централната банка на страната Филип Лоу подкрепи този ход, заявявайки, че той намалява „скъпите белези“, нанасяни на икономиката

11:00 | 21.07.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Снимка: Bloomberg L.P.</p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Австралия ще добави допълнителни 20 милиарда австралийски долара (14 милиарда долара) в подкрепа на работни места, докато управителят на централната банка Филип Лоу предупреди за затруднено възстановяване, докато здравната криза остава на лице.

Правителствената програма за субсидиране на заплатите, която в момента поддържа около 3,5 милиона служители, ще бъде удължена с шест месеца до края на март, макар и с по-ниска ставка, заяви премиерът Скот Морисън във вторник. Доплащането към обезщетенията за безработица също ще бъде разширено, отново с по-ниска ставка, предава Bloomberg.

„Приветствам разширяването и приспособяването на двете мерки“, каза Лоу във вторник. „И двете предоставят важна подкрепа за домакинствата и бизнеса, и двете играят важна роля за намаляване на скъпите белези за икономиката“, коментира той.

След първоначалния успех в овладяването на вируса Австралия се сблъсква с втора вълна в щата Виктория, която принуди около 5 милиона души да се върнат към изолацията. Блокирането на втория по големина град в страната, който допринася около една четвърт от брутния вътрешен продукт (БВП), заплашва да провали икономическото възстановяване.

Гуверньорът Лоу определи ситуацията във Виктория като „много тревожна" и каза, че Централната банка на Австралия наблюдава ситуацията „много внимателно".

Нарастваща безработица

Лоу предупреди за рисковете от продължителна криза на пандемията от COVID-19, като отбеляза, че „колкото по-дълго трае и по-несигурни са нещата, толкова по-трудно е да се възстановим“.

„Очаква се пътят напред да бъде неравен и в момента на пазара на труда се намира на кръстопът“, каза той. Единственият начин ситуацията да се подобри е, ако световните учени разработят ваксина, смята Лоу.

Той се противопостави  на въвеждането на отрицателните лихвени проценти и валутната намеса. Гуверньорът също спори срещу финансирането на държавния дълг чрез паричната политика.

„Няма безплатен обяд“, каза Лоу за финансирането от централната банка, позовавайки се на призивите от страна на различни икономисти. „Тези призиви са от значение само за ситуацията, при която високият държавен дълг ограничава способността на правителството да предоставя необходимите фискални стимули, финансирани чрез нормалните канали. Ясно е, че  Австралия не се намира в подобна ситуация", заяви Лоу.

През март централната банка намали основните си лихвени проценти почти до нула и си постави цел от 0,25% за доходността по тригодишните държавни облигации.

В протокола от последното заседание на институцията се казва, че бордът е прегледал спешните мерки и е решил, че няма нужда да ги коригира в настоящата среда. Въпреки това, членовете се съгласиха „да продължат да оценяват развиващата се ситуация в Австралия и не изключиха да коригират настоящия пакет, ако обстоятелствата го налагат“, се казва в съобщението.

Лоу цитира Международния валутен фонд и каза: „Най-голямата грешка в политиката, която се прави в момента, е да се оттегли подкрепата твърде рано“.

Програмата JobKeeper кара правителството да изплаща субсидии за заплати от 1500 долара на служител на всеки две седмици, за да помогне на компаниите, които изпитват трудности, да запазят служителите си на работа.

Програмата ще има две нива на оттегляне от края на септември. Първоначално плащането ще спадне до 1200 долара за служители на пълен работен ден и до 750 долара за работещите по-малко от 20 часа седмично. От януари до края на март субсидиите ще бъдат съкратени отново на 1000 долара и 650 долара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:46 | 04.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още