Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Европа

България е на първо място в ЕС по смъртност

Водеща причина за смъртността у нас са кардиологичните заболявания, показват данни на Евростат

0
 
5
 
6
преди 2 месеца
Няма профилна снимка
България е в тройката с НАЙ-ВИСОКА смъртност в СВЕТА, не само в ЕС, където смъртността по обясними причини е по-ниска отколкото е в Африка например.

Никой дотук не споменава вредата на лошата ни система на здравеопазване. Имаме добри лекари и сестри, но системата на организация на обслужването е ужасна. Много пари даваме, няма ефект.
Обикновено при висока смъртност се споменават причините, които обсъждат другите преди мене тук. За високата смъртност от сърдечно съдови заболявания обаче се признава, че в системата на отчитане на причината за смърт най-често се отбелязва сърдечна недостатъчност или нещо подобно. Но това е в най-последния момент и не е истинската причина за смъртта.
0
 
7
 
5
korn до: Лъчо
преди 2 месеца
Няма профилна снимка
Друг проблем е че българина яде много. Ако седнеш на маса със западноевропеец ще изядеш и изпиеш два пъти колкото него. В Южна Европа също хапват стабилно, но там се набляга на здравословни храни-риба, зеленчуци, треви. Но има развитие, много от младите хора обръщат внимание на храната, за разлика от старите расли по комунизма които нагъват манджи и цокат ракии.
1
 
3
 
4
преди 2 месеца
Редицата фактори .. пушим ,пием, стрес … човека е под мен е прав .. кило зеленчуци е 2-3 лв … но всеки ще си вземе сладкиши за тия пари …
0
 
4
 
3
mrynmryn до: Лъчо
преди 2 месеца
Няма профилна снимка
Аз гледам, че редовно родители пазаруват от тия места за вечеря с лапетията, маса народ в големите градове го мързи да готви, преди ден видях как майка купува пържени картофи за 5лв 500гр с някакви мазни сосове, та едва ли е до парите.

Народът няма никакво движение, а набляга основно на по-мазни меса, колбаси и тн. То и дюнерът изглежда полезен, но до месото и зеленчуците, после всичко останало е излишни въглехидрати и мазнини, които най-вероятно човекът няма да изразходва. Алкохолът също е голям фактор, много хора пият по всеки ден, това важи и за сокове и безалкохолни (изкл тия без захар), празни калории се поемат.

Според мен е редно и да спрат с това 50 калории за 100гр, при опаковка 500гр. Ако ще го пишат, да напишат и за цялата опаковка колко калории са.
1
 
6
 
2
Лъчо до: Petar2015
преди 2 месеца
Няма профилна снимка
Така е, но не забравяй и храната. Кебапчета и кюфтета на всеки ъгъл, баници и дюнери на закуска задължително. Никаква култура на хранене. Това до някаква степен се дължи и на необразованост на родителите и съответно така учат и децата си. Не е нормално целодневно на дюнерите да има опашки само защото са евтини и "големи". И причината определено не е в скъпите "полезни" храни. Защото нито овесени те ядки, нито яйца, залвнчуци или ориз са чак толкова скъпи.
1
 
8
 
1
преди 2 месеца
Няма профилна снимка
Кардиологичните проблеми (със сръцето) изглежда са косвен индикатор за качеството на живот (колко често се ядосваме в ежедневието). Това обяснява първото място. Страните в които се живее спокойно остават назад.