IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Регионалната комисия одобри промените за студения резерв

Върховната касационна прокуратура се самосезира по медийна публикация дали има образувани преписки по повод изнесени твърдения за нарушения

18:06 | 21.07.20 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Комисията по регионално развитие и благоустройство в парламента одобри промените, които засягат студения резерв. Целта на законопроекта е да намали сметките на домакинствата и бизнеса за електроенергия. Реално с промените, приети в комисията, се гласуваха правила, които премахват т.нар. студен резерв, съобщиха от пресцентъра на ВМРО и напомниха, че председател на комисията е Искрен Веселинов, депутат от ВМРО и съпредседател на парламентарната група на „Обединени патриоти“.

След гласуването в пленарната зала на законопроекта министърът на енергетиката Теменужка Петкова ще има правото да отпуска този резерв към държавната централа ТЕЦ „Марица-изток 2“, като механизмът за капацитет ще бъде насочен изцяло към нея.

Законопроектът е внесен от депутати от парламентарните групи на управляващите и целта му е да се намалят разходите на „Електроенергиен системен оператор“ ЕАД (ЕСО) за резервиране и оттам – поевтиняване на тока в сметките на домакинствата и бизнеса.

Промените ще станат по ред, определен в Закона за енергетиката и ще са в сила до пълната либерализация на пазара на електрическа енергия в България.

Ако се намали размерът на студения резерв, може да доведе до промяна в мрежовите такси. Това, респективно, може да доведе до промяна на ценовото решение на КЕВР. Но това ще бъде обсъдено тепърва. "Не може да се каже нищо, преди да видя закона", каза председателят на Комисията за енергийно и водно регулиране Иван Иванов, цитиран от Dnes.bg.

Според него размерът на студения резерв трябва да се намали. "Как това ще стане, сигурно ще стане обект на разисквания в Комисията по енергетика, след като законът пристигне в Народното събрание за първо четене. Но не мога да коментирам нещо, което не съм видял", заяви Иванов. 

Investor.bg припомня, че сега студеният резерв не може да съществува с механизма за капацитет, а мотивите на депутатите са, че от новото положение ще спечели държавната ТЕЦ „Марица-изток 2". В преходния период до 1 юни, ще бъде направено така, че държавната ТЕЦ да може да участва в търговете за електроенергия.

Въвеждането на механизма за капацитет е да се осигури разполагаемост на мощност за определен период за дадена система, но на пазарен принцип и при определена клирингова цена. В този смисъл с въвеждането на този механизъм трябва да отпаднат сделките за осигуряване на разполагаемост за бавен (студен) резерв, които се сключват при определена от Комисия за енергийно и водно регулиране пределна цена. Въвеждането на механизъм за капацитет изисква провеждане на пазарни реформи, които да гарантират прозрачни и недискриминационни условия за участие на пазара. Промените в пазара на електроенергия са в съответствие с европейските изисквания за гарантиране на сигурност на електроенергийната система в период на преход към нисковъглеродна икономика.

Един от инициаторите за промени в студения резерв е лидерът на НФСБ Валери Симеонов, който изрази сериозни съмнения, че се злоупотребява с държавни средства при плащането за поддръжка на резерва. „Общо 60 милиона лева на два транша са отнети от „Марица Изток 2" и са пренасочени към ТЕЦ – Варна“, коментира депутатът, който поиска проверка доколко е целесъобразно поддръжката да се извършва от ТЕЦ-а на Ахмед Доган, почетен председател на ДПС.

От Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ) настояват за пълното премахване на модела „студен резерв”, и са убедени, че той няма да бъде заменен с други, непазарни механизми, дори и с временен характер. Предприемачите искат да се реализира по-бързо свързването на българския електроенергиен пазар с единния интегриран европейски пазар.

Междувременно Върховната касационна прокуратура се самосезира по публикация в Dnevnik.bg, озаглавена: „Христо Иванов: Г-н Гешев, ще забележите ли философския камък на Доган“. На сайта на държавното обвинение пише, че ще извършат проверка дали има образувани преписки/досъдебни производства по повод изнесените в публикацията твърдения.

Ако в хода на проверката от ВКП бъдат констатирани данни за извършени престъпления, те ще бъдат докладвани на компетентната прокуратура. При наличие на нередности от административен характер прокуратурата ще уведоми съответните контролни органи за предприемане на действия по компетентност.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:18 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още