IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Петролът поевтинява след резкия ръст на американските суровинни запаси*

Има и признаци, че Ирак все още не изпълнява ангажиментите си по споразумението за съкращаване на добива

09:24 | 22.07.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Снимка: Pixabay</p>

Снимка: Pixabay

Цените на петрола се понижават в сряда, след като данните от индустрията показват по-голямо от очакваното натрупване на суровинни запаси в Съединените щати. Случаите на коронавирус в САЩ продължават да се увеличават, което потенциално допълнително намалява търсенето в най-големия потребител на петрол в света, информира Ройтерс.

Международният бенчмарк Брент поскъпва с 0,54%, или 0,24 долара, до ниво от 44,08 долара за барел. Фючърсите върху американския лек суров петрол WTI се разменят за 41,64 долара за барел, което е повишение от 0,28 долара, или 0,69%.

В първия си брифинг от месеци, фокусиран върху пандемията, президентът на САЩ Доналд Тръмп заяви, че положението със заразата вероятно ще се влоши, преди да стане по-добро.

От Американския петролен институт (АПИ) съобщиха, че американските суровинни запаси са се повишили със 7,5 милиона барела през миналата седмица в сравнение с очакванията за ръст от едва 2,1 милиона.

Цените на петрола се повишиха с около 1 долар във вторник, достигайки най-високите си стойности от 6-и март.

„Петролното рали се удари в тухлена стена, след като докладът на АПИ показа рязък ръст на запасите и след предупреждението на президента Тръмп, че пандемията от коронавирус в САЩ вероятно ще се влоши“, каза Едуард Моя, старши пазарен анализатор в OANDA.

„Перспективите за търсенето ще получат силен удар от това, което би могло да бъде най-голямото увеличение на запасите от края на май, ако бъде потвърдено от доклада на Администрацията за енергийна информация“, заяви Моя.

Американската администрация за енергийна информация (АЕИ) ще публикува официални данни за запасите от суров петрол в страната по-късно в сряда.

Икономическите данни от Япония, четвъртият по големина потребител на петрол в света, също тежат надцените. Заводската активност в страната се свива за 15-ти пореден месец през юли, което показва, че влиянието на пандемията се разпростира в третото тримесечие.

Има и признаци, че Ирак, вторият най-голям производител в Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК), все още не изпълнява ангажиментите си по споразумението за съкращаване на добива в рамките на групата ОПЕК+. Износът от Южен Ирак през първите 20 дни на юли е средно 2,70 милиона барела на ден, равен на официалните данни за износа през целия юни, показват данните на Refinitiv Eikon и два индустриални източника.

От своя страна цената на златото бележи ръст от 0,9% до ниво от 1860,50 долара за тройунция.

*Информацията е актуална към 09:07 ч.

 

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:25 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още