IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

М. Инджов: Важността на европейската помощ за България е в подкрепата за Северозапада

Общият европейски дълг води към финансова интеграция, но със се слага край на голямата държавна намеса, посочи журналистът

21:18 | 22.07.20 г. 3
М. Инджов: Важността на европейската помощ за България е в подкрепата за Северозапада

"Френско-германският мотор винаги е бил силен. За първи път имаше много противоречия в последните години, те бяха изчистени и накрая и двете страни създадоха идеята за този фонд за възстановяване от кризата",  подчерта той наблюденията си от развитието на преговорите в ЕС заради грантовете. По думите му намалението на финансовия пакет е със 100 милиарда евро.

По повод част от показателите за отпускане на средства журналистът напомни, че Полша и Унгария имат сериозни проблеми с върховенството на закона, като в Унгария желанието е за контрол върху неправителствените организации, а в Полша проблемът е съдебната система.

"Важността на европейската помощ от 29 млрд. евро за България се изразява най-вече в подкрепата за Северозападна България", смята Момчил Инджов и подчерта, че в новия бюджет на ЕС за първи път за страната ни са предвидени и допълнителни 200 млн. евро за най-слабо развитите региони - за засилването на конкурентоспособността, растежа и създаването на работни места, но потвърди, че това ще стане след защитени проекти.

По отношение на общия дълг, който води към финансова интеграция, журналистът коментира, че с тези заеми се слага край на голямата държавна намеса.

Инджов отбеляза и случващото се около коронакризата в Белгия във връзка с пандемията. Той потвърди, че нашата страна беше извадена от списъка с безопасни страни и не се препоръчва пътуване до нея. „От две седмици във всички магазини в Белгия се влиза с маски. Заведенията работят. Пандемията нанесе удар на пивоварната промишленост, който е важен отрасъл в страната", разкри той.

Какво е разпределението на европейските средства през следващите години? Как се държаха по време на преговорите за финансовото споразумение държавите?

Вижте целия разговор във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването "Светът е бизнес" вижте тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:21 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

3
rate up comment 4 rate down comment 3
дядя Вова
преди 3 години
Лапников,колко ти подхвърлят на месец бе бездарник!?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 3
Dr. Vatnikov
преди 3 години
Гледам, старшинка от запаса, дума не обелваш по въпроса за корупцията в губернията на идола ти - ***? Защо така избирателно, копейчик? Или ако корупцията се прави от вашите, т.е. правилните хора, си е нещо нормално??! Ей, сън не ви лови мypзилажа, че ЕС даде толкова пари!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 3
ing5rov
преди 3 години
ала бала ... ни едно евро няма да отиде в северозападнала България ... кои ше са "защитените" проекти , пак ше окрадете всичко !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още