IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Зелената енергия за първи път е водеща за ЕС

В целия ЕС делът на ВЕИ от общия енергиен микс минава този на тока от изкопаеми източници

13:16 | 22.07.20 г. 4
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Daniel Rodrigues/Bloomberg</em></p>

Снимка: Daniel Rodrigues/Bloomberg

Многото вятър и слънце, както и сривът в потреблението поради причинената от коронавируса криза се погрижиха за рекордното производство на енергия от възобновяеми енергийни източници (ВЕИ) в Европейския съюз през първата половина на годината. В целия ЕС техният дял от микса на електроенергия (40 на сто) надвишава за първи път дела на произведената от изкопаеми източници енергия, който пада до 34 процента. Преди година беше почти обратното. Останалият дял е предимно ядрена енергия, пише германският F.A.Z.

С 21 процента около половината от зеления ток идва от вятърни турбини и соларни системи. По-специално февруари беше изключително бурен, а второто тримесечие беше много слънчево. Следва хидроенергията с 13 процента дял и биомасата - с 6 процента.

Това са числа, които природозащитниците са събрали от британския мозъчен тръст Ember. Асоциацията, която е спонсорирана от фондации като WWF, говори за „символичен момент в прехода на европейския електроенергиен сектор" - и подчертава, че особено вредните за климата каменни и лигнитни въглища очевидно са загубили своето значение.

Като цяло в 27-те страни от ЕС през първата половина на тази година са се добили с една трета по-малко въглища, отколкото през първата половина на миналата година. Най-големият спад е в Германия. За първи път Полша минава леко пред Германия на върха на електроцентралите, работещи с въглища. Атомните електроцентрали във Франция, Швеция и Белгия също отчитат големи спадове. По-малко ток от газ се е произвел и в страни като Италия и Испания. За разлика от тях, делът на електричеството от газ леко нарасна в Германия и Холандия. Под черта въглищата отчитат почти два пъти по-голям спад от изкопаемите горива като цяло.

Естествено, данните не са неочаквани за операторите на електроцентрали. Отдавна е известно, че въглищата са под натиск от две страни: от възобновяемите енергийни източници от пролетта до есента, от една страна, от газта от друга. Така например производителите на електроенергия се възползват от газта с ниски ѝ емисии особено от постоянно високата цена на въглеродния диоксид при търговията с емисии в Европа. Всъщност през последните години все повече и повече електроцентрали с въглища са пуснати в сезонна експлоатация, т.е. всъщност се изключват през някои сезони от мрежата, за да бъдат пуснати отново през зимата, когато има малко слънце.

Операторите обясняват внезапната промяна в енергийния микс със спада на търсенето в рамките на кризата.

„Не е изненадващо, че възобновяемите енергийни източници отчитат пропорционален ръст през последната половин година", заяви говорител на източногерманския енергиен доставчик Leag. „Поради кризата електроцентралите все още не работят на пълен капацитет. Ситуацията на пазара на електроенергия не е идеална за нас, но все още си струва да се генерира електроенергия от лигнити“, казва той.

Според Vattenfall пазарите навсякъде са под натиск поради спада на търсенето, а цените на едро в Скандинавия са паднали дори повече, отколкото в Германия. Шведския енергиен гигант не очаква скорошно подобрение. В същото време той приветства факта, че възобновяемите енергийни източници излизат пред изкопаемите енергийни източници за първи път през първата половина на годината.

„Това е добра новина и крайъгълен камък по пътя към живот без изкопаемите енергийни източници в рамките на едно поколение", заяви говорител на Vattenfall пред F.A.Z. Рамковите условия за устойчивите инвестиции са все по-важни. „Спешно се нуждаем от последователно разширяване на възобновяемите енергийни източници, за да се даде възможност за електрификация в други сектори като промишлеността и транспорта“, казва той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:13 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 5 rate down comment 0
kane
преди 3 години
"Биомасата" - или изгарянето на дървета трябва да бъде извадено от "зеления" списък и добавено до бъглищата и газа. Няма нищо зелено в това да се секат и изгарят дървета
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 3 rate down comment 4
Императорът
преди 3 години
Първият въпрос е - доколко е вярна статистиката. Често пъти екоталибаните откровено лъжат, най-драстически ги хванах (германците в случая) благодарение на Зелев.Второ - ного лесно е така - гарантирано изкупуване, икономика - спряла за около 2 месеца - и трудно задвижила се наново след това, необичайно мека зима, същевременно ветровита - последните две те си го и признават. Трето - разбира се: транспортът услужливо не го турят в сметката.Четвърто - какво толкова се фабрикува вече в Европа - каква индустрия има? Скоро покрай ВЕИ спорът си прегледах британските компании, в които инвестирам - най-големият реален производител на нещо, имащ заводи "у дома" се оказа... хапчевият гигант - Гъската. Останалите ми са бамки и застрахователчета, добивни компании - които копат по цял свят, но не и в Европа и т.н. Ами нищо чудно, че карат без въглища вече.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 2
Pyramid
преди 3 години
Вятър ислънце е имало преди нас, и след нас, пак ще има. Европа се мята в крайности, и тук, като няма за какво, пишат за ТОВА, като Откровение.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 6
Zlato
преди 3 години
Т.е. както е казвал Сталин, нет экономики, нет проблем или беше няма хора, няма проблем. Явно зависи дали си еко-талиба.н или само талиба.н :)"Многото вятър и слънце, както и сривът в потреблението поради причинената от коронавируса криза "
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още