IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Фондът за възстановяване на ЕС ще трансформира инвестиционния пейзаж

По-голямата стабилност и новите еврооблигации с топ рейтинг би трябвало да подкрепят пазарите и еврото

15:34 | 23.07.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Инвеститорите ще погледнат на европейския фонд за възстановяване от пандемията в размер на 750 милиарда евро със смесица от надежди и опасения, пише за Financial Times Сабрина Каниче, старши икономист в Pictet Asset Management.

Опасения понеже, макар схемата да спечели одобрението на ЕС-27, не може да има гаранции за спокойно пътуване оттук насетне. Наличието на скептици като Австрия, Дания, Холандия и Швеция ще бъде съпътствано с трудности.

„Пестеливата четворка“ може и да осигури ключови отстъпки, но ще изисква постоянен контрол върху начина на изразходване на парите. Бенефициентите могат да очакват нулева толерантност, ако намалят темповете на реформи, което може да означава допълнителни политически спорове и забавяне на разходите.

И все пак надеждата е в достатъчно количество. Голяма част от нея идва под формата на франко-германска решимост. Има реална възможност двата икономически двигателя на ЕС - върху чиято споделена визия е изграден планът - да успеят да преодолеят несъгласията.

В действителност всеки път, когато двете страни са работили в тандем, те са демонстрирали страхотно сдвояване. Именно техният съюз държа Великобритания извън Европейската икономическа общност в продължение на години през 60-те, и на техните колективни усилия еврото дължи своето съществуване. Като се има предвид, че пестеливата четворка представлява едва една десета от общото население на блока, е разумно да се заложи, че Париж и Берлин - които отговарят за почти две пети - ще надделят отново.

Ако това стане, те биха могли в крайна сметка да трансформират инвестиционния пейзаж. Европейските облигации, валута и акции може да играят много по-голяма роля в международните портфейли.

По-специално облигациите биха могли да се възползват. Това е така, защото фискалната координация в основата на плана ще създаде суверенен пазар на инструменти с фиксиран доход в еврозоната, достоен за името си.

Понастоящем по-малко от една четвърт от европейските държавни и наднационални облигации имат топ рейтинги ААА. Програмата за възстановяване може да увеличи размера на дълга с такава оценка до около 1,4 трлн. евро.

По-рисковите държавни облигации в Европа също могат да станат по-стабилни инвестиции - не на последно място ако фондът за възстановяване успее да сподели разходите за икономическата реконструкция и облекчи натиска върху най-задлъжнелите страни.

Последна актуализация: 10:09 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още