IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Целувки и купони: Защо коронавирусът набира сила на Балканите?

Изборите, масовите протести и партитата си казват думата, а хората тук са сърдечни и не пазят дистанция

15:01 | 22.07.20 г. 4
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Парти на на световноизвестния плаж Зрце в Хърватия. Снимка: архив, ЕPA</p>

Парти на на световноизвестния плаж Зрце в Хърватия. Снимка: архив, ЕPA

Всъщност се предполагаше, че радващите се на голяма популярност клубове на хърватския остров Паг ще бъдат затворени. Но миналия уикенд много от заведенията на световноизвестния плаж Зрце край град Новаля продължаваха да работят. Докато испанската Майорка отново затвори местата си за купонясване, в много клубове и на парти лодки в Хърватия купонът продължи. Приблизително 2000 души са се скупчили в пищното удоволствие от танци на няколко места - без никакви маски или дистанция, пише Томас Брай за Deutsche Welle.

Три примера

Предпоставки за ново огнище за зараза с коронавируса обаче има не само там. В Междугорие в Босна и Херцеговина също ежедневно се стичат поклонници от цял свят. И пак без маски и дистанция.

В босненския град Бихач от четири месеца пребивават между 3000 и 4000 бежанци, настанени в катастрофални хигиенни условия. Това са предимно млади мъже от Афганистан и Пакистан, които нямат право да преминат външната граница на ЕС към Хърватия. И изобщо не са защитени ефективно срещу Ковид-19.

Само три примера за това колко куца профилактиката по отношение на коронавируса в балканските страни, макар че едва ли точно тези три случая допринасят в най-голяма степен за ръста на новозаразените. В понеделник Сърбия съобщи за 359 нови случая само в рамките на 24 часа, а в Босна и Херцеговина и в Северна Македония също постоянно има нови „рекорди“. В Румъния кривата на заразените вече е три пъти по-висока, отколкото по време на ограниченията, приключили в средата на май.

Балкански нрави

Драматичният ръст на кризата на Балканите се дължи главно на привичките на населението. В целия регион хората традиционно се целуват за поздрав, а и в черквите е обичайно вярващите да целуват иконите. В заведенията пък посетителите седят плътно един до друг, както в Италия или в Испания.

Освен това именно по време на епидемията в Сърбия, Хърватия и Северна Македония се проведоха парламентарни избори, което – по мнението на експертите – допълнително стимулира разпространението на заразата. Управляващите очевидно държаха вотът да се състои, за да не би в някой по-късен момент да претърпят поражение заради икономически сътресения. Заразите могат да се увеличат и покрай големите демонстрации, каквито имаше и има в Сърбия или България.

Хиляди хора в столиците и в страните протестират с дни срещу новите ограничения (в Сърбия) и премиера и главния прокурор (в България). В действителност и в Сърбия иде реч за критика към правителството или, преди всичко за доминиращия президент Александър Вучич. В малката Адриатическа държава Черна гора вирусът осигури глътка въздух на постоянния спор с мощната православна църква в страната. Заради коронавируса църквата временно сложи край на мащабните си демонстрации срещу новия религиозен закон.

Гърция и нейните граници

Гърция е друг случай – тя побърза да отвори границите си, тъй като е силно зависима от туризма. Но пък така се стигна до внасянето на зараза от Сърбия, заради което някои летовници бяха върнати у дома. Междувременно по границите се струпват дълги опашки, тъй като на границата с България е отворен един-единствен пропускателен пункт за туристи, а Атина наложи и електронна система за регистрация на туристите. Но нито тази система, нито здравният контрол при влизане в страната функционират безпроблемн, което често пъти довежда туристите до отчаяние.

Коронавирус и корупция

Покрай кризата с коронавируса се открои и един от най-големите проблеми в региона – масовата корупция. В босненската федерация например министър-председателят Фадил Новалич бе временно задържан заради сделка за внос на респиратори, нанесла сериозни щети на държавния бюджет. В Сърбия пък никой не знае  колко респиратори с какви пари е купил президентът Вучич – било държавна тайна.

Опасенията за втора вълна

Колкото и наивна и безгрижна да изглежда парти сцената в Хърватия, в Сърбия през последните седмици и месеци бяха допуснати подобни грешки. Въпреки коронавируса 20 000 фенове празнуваха със звездите си на пълния стадион в местното футболно дерби в Белград. Новак Джокович, номер едно в световната ранглиста на тениса, организира адриатически турнир в родината и в Хърватия пред препълнени трибуни. Той беше заразен от вируса, както и трима други топ играчи. Видеоклипове показаха, че звездите танцуват диво в нощен клуб.

Новата вълна от зарази на Балканите едва ли ще подмине и Западна Европа. Правителството на Австрия, където повече от половин милион души от Балканите, предупреди, че коронавирусът е внесен в Алпийската република от техните страни. А в Германия хиляди работници във фабриките за месо в Северен Рейн-Вестфалия (Tönnies) и Долна Саксония (Wiesenhof), особено засегнати от коронавируса, са именно от Югоизточна Европа.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:15 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 5 rate down comment 2
pumpal
преди 3 години
Набира сила по медиите, защото така ви спуснаха и платиха да пропагандирате и промивате.. иначе в реалния живот ако не гледаш ТВ и не четеш "медии" няма да разбереш че има "пандемия" ..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 6 rate down comment 3
ing5rov
преди 3 години
Идиотенвирусът е средство за манипулация , заплаха и събиране на глоби . Нищо друго.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 6 rate down comment 4
Zlato
преди 3 години
Хаха. Голяма работа се оказа тоя вирус.Явно това е целта. Без избори, протести и купони. Наскоро гледах, че разработват и начини за "засаждане" на ембриони в кувьоз. Така че и целувките ще отпаднат :) Още 10 години и почваме с ваксинацията.Изборите, масовите протести и партитата си казват думата, а хората тук са сърдечни и не пазят дистанция
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 10 rate down comment 4
nkavrakov1982
преди 3 години
Стига с този коронавирус.То не бяха локуми,то не беше чудо.Видя се ,че е вирус кято всеки друг.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още