IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Боливуд най-сетне стъпи в големите видео стрийминг платформи

След като кината в Индия затвориха врати, част от големите продукции се прехвърлиха онлайн

17:10 | 22.07.20 г.
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Dhiraj Singh/Bloomberg</em></p>

Снимка: Dhiraj Singh/Bloomberg

„Gulabo Sitabo”, боливудски филм с участието на индийската легенда Амитабх Бачхан, се очакваше да привлече милиони зрители в киносалоните тази пролет. Вместо това комедийната продукция дебютира в стрийминг услугата Prime Video на Amazon, тъй като коронавирусът принуди индийците да останат по домовете си, пише Bloomberg.

Други индийски блокбъстъри последваха този пример, появвайки се в онлайн платформи като Netflix и Disney+. Това спечели на стрийминг услугите първите им права да предлагат филми, които в Индия се гледат в кината. Netflix твърди, че е добавила шест нови индийски филма, които иначе са щели да бъдат насочени към киносалоните, а Disney може да се похвали с поне седем подобни нови филма.

Индия създава повече филми и продава повече билети за кино от всяка друга страна в света, което прави местните филми особено привлекателни за стрийминг платформите на Netflix, Disney и Amazon. Боливуд отдавна се съпротивлява на идеята да премине онлайн, а промените, свързани с коронавируса, сега предлагат на дигиталните оператори безпрецедентен шанс да привлекат нови абонати.

Пандемията предизвика бум в потреблението на стрийминг платформите в повечето страни. Наложените блокади само засилиха тенденцията за насочване към най-големите платформи, докато те харчат милиарди долари, за да изградят големи филмови библиотеки, с които привличат зрителите.

Миналата седмица Netflix заяви, че през второто тримесечие е привлякла над 10 млн. абонати в целия свят, с което успя да надмине очакванията на Wall Street за 8,3 млн. души.

Блокадата и ограниченията в Индия се оказаха едни от най-строгите в света. Спрени бяха посещенията на ресторанти и търговски центрове, а хората бяха принудени да се насочат към онлайн развлечения.

Международните компании не разкриват много подробности за растежа на броя на абонаментите в Индия, но голямото предизвикателство ще бъде да задържат новите потребители, след като кината отново отворят врати. Боливудските филми, които често включват пищни костюми и много песни и танци, обикновено се правят за голям екран.

Досега глобалните платформи инвестираха милиарди в изграждането на библиотеки, богати на местно съдържание, докато държат цените в Индия ниски, за да привличат зрителите. По време на посещението си в страната през декември главният изпълнителен директор на Netflix Рийд Хейстинг заяви, че Netflix планира да инвестира 30 млрд. рупии (400 млн. долара) през 2019 и 2020 г., за да създаде повече местно съдържание.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:30 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още