IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

САЩ плащат почти 2 млрд. долара на Pfizer и BioNTech за ваксина срещу Covid-19

Правителството възнамерява да предостави безплатно ваксината на американците

16:38 | 22.07.20 г. 1
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: EPA/RONALD WITTEK </em></p>

Снимка: EPA/RONALD WITTEK

Американският фармацевтичен концерн Pfizer Inc. и германската биотехнологична фирма BioNTech обявиха в сряда, че са постигнали споразумение с правителството на САЩ да му продадат 100 милиона дози от своята потенциална ваксина срещу коронавируса на стойност 1,95 млрд. долара.

Правителството на САЩ възнамерява да предостави безплатно ваксината на американците, обявиха компаниите, цитирани от DPA.

„Разширяването на разнообразното портфолио на "Операция извънредно висока скорост" (Operation Warp Speed) чрез добавяне на ваксината, разработвана от Pfizer и BioNTech, увеличава шансовете, че ще имаме безопасна, ефективна ваксина още до края на тази година", заяви американският здравен министър Алекс Азар.

"Операция извънредно висока скорост" на американската администрация беше оповестен в средата на май и има за цел да се разработи ваксина срещу Covid-19 възможно най-бързо.

В глобален план фармацевтична индустрия трескаво изследва ваксини и лекарства срещу коронавируса. Biontech и Pfizer разработиха проекта на ваксина BNT162b1, който в ранните проучвания води до образуването на антитела и Т клетки в субектите. В края на юли се планира да започне широкообхватно глобално проучване на фаза IIb / III, в което да участват над 30 000 здрави хора. Целта е да се проучи безопасността и ефективността на ваксината.

По-рано този месец стана ясно, че и Европейският съюз преговаря с редица компании, включително с германската биотехнологична фирма BioNtech и нейния американски партньор Pfizer, за постигане на предварително споразумение за покупки на потенциални ваксини срещу Covid-19.

След днешната новина акциите на американската компания поскъпнаха с близо 5% по време на извънборсовата търговия на Wall Street, а акциите на BioNTech се изстреляха с над 7 на сто.

BioNTech, която стартира като биотехнологична компания за лечение на рак, е една от 17-те фирми в световен мащаб, които са започнали изпитвания върху хора за намиране на ваксина срещу COVID-19. Базираната в Майнц компания, чиито акции се търгуват на борсата Nasdaq, е основана през 2008 г. от Сахин и съпругата му Йозлем Тюречи, и двамата деца на турски имигранти.

Ваксината на BioNTech се развива с помощта на експериментална технология, базирана на информационната рибонуклеинова киселина, или иРНК - химически пратеник, който съдържа инструкции за производство на протеини. Тялото разпознава тези вирусоподобни протеини като натрапници и след това може да предизвика имунен отговор срещу действителния вирус.

Партньорството на BioNTech с Pfizer в САЩ, както и други партньорства с международни компании, като китайската Shanghai Fosun Pharmaceutical Co. Ltd., биха позволили на компанията бързо да доставя огромни количества дози от ваксината на световния пазар.

Макар че BioNTech и нейните партньори вече увеличават производствения капацитет в очакване на одобрение, коронавирусът продължава да ускорява своето разпространение. Според Сахин ще отнеме около 10 години, преди човечеството да постигне достатъчно силен имунитет срещу вируса.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:21 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
Императорът
преди 3 години
Мойта кожа: мислех да допълня още малко акцийки на Пфайзър - жалко, че се забавих. :(((
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още