IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бившият шеф на Wirecard отново е в ареста

Според обвинението в Мюнхен той и двама други бивши служители на компанията са участвали в заговор за придобиването на около 3,2 млрд. евро

20:10 | 22.07.20 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Маркус Браун. Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Маркус Браун. Снимка: Bloomberg L.P.

Бившият главен изпълнителен директор на Wirecard Маркус Браун, както и двама други бивши служители на финансовия оператор, са арестувани, след като прокуратурата обяви, че компанията е знаела за загубите си още през 2015 г.

Според обвинението в Мюнхен тримата са участвали в заговор за придобиването на около 3,2 млрд. евро, съобщава Bloomberg. Те са решили да надуят баланса на компанията с фалшиви активи, за да може тя да изглежда по-привлекателна за инвеститори, клиенти и кредитори.

„В действителност заподозрените са знаели най-рано от края на 2015 г., че Wirecard Group губи пари“, заявиха от прокуратурата. „Подмамени от фалшиви сметки, банки в Германия и Япония, както и други инвеститори, са предоставили средства за около 3,2 млрд. евро, които сега най-вероятно са изгубени“, казва още обвинението.

Wirecard подаде молба за фалит, след като призна за 1,9 млрд. евро в активи, които най-вероятно не съществуват. Компанията също така призна, че предишни описания на бизнеса й с трети страни, които са обработвали трансакции от нейно име, „не са коректни“.

Акциите на компанията отписаха до 5,2% в рамките на сесията, преди да се възстановят, като след края на търговията записват ръст от 0,22%.

Арестите от сряда не са първите по случая Wirecard и най-вероятно няма да са последните.

Браун вече беше арестуван веднъж през юни, но на следващия ден бе пуснат под гаранция. По-рано този месец прокуратурата в Мюнхен арестува Оливер Беленхаус, бившият управляващ директор да базираното в Дубай подразделение на компанията, който според властите оказва съдействие по случая.

Бившият мениджър на Wirecard AG Ян Марсалек е избягал в Беларус миналия месец и по всяка вероятност все още е там или в Русия, съобщиха по-рано германски медии.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:03 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още