IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Е. Кънев: България е като Троянски кон на Русия в НАТО

Най-големият проблем за сигурността на Украйна е заобикалянето на нейната енергийна инфраструктура, която се ползва от Русия толкова години, посочи икономистът

22:21 | 22.07.20 г. 19
Е. Кънев: България е като Троянски кон на Русия в НАТО

Не може бюджетната и монетарната политика, с които се хвалим, да бъдат единствената визитна картичка на нашата икономическа полиитка. Бюджетът съществува заради икономиката, а не обратно. Има тежки проблеми в много сфери на икономиката, енергетиката, транспорта, малкия и средния бизнес. Това каза икономистът и управляващ съдружник в инвестиционно-консултантската компания „Маконис“ Евгений Кънев в предаването "Светът е бизнес" с водещ Ивайло Лаков.

Кънев коментира общественото напрежение у нас, обяснявайки, че вижда цели браншове да протестират.

Гостът взе отношение и по темата за многогодишната финансова рамка и фонда за възстановяване на Европейския съюз (ЕС). Според него е вредно да правим паралели с предишните сделки за бюджета на Европа, тъй като има нови линии на преговорите, които дават качествено ново значение на договореността.

България - Троянският кон в НАТО?

Според госта САЩ са единственият гарант на сигурността в Европа.

"Те имат бази в Полша и Румъния, и между тях е Украйна. Най-големият проблем за сигурността на Украйна е заобикалянето на нейната енергийна инфраструктура, която се ползва от Русия толкова години. В този ред на мисли България е като "Троянски кон" в НАТО и предоставя възможност на Русия да се справя с този проблем, а тя оказва влияние върху "Турски поток“. Затова заплахата за спирането на проекта от САЩ е реален", изтъкна Евгений Кънев.

"Полша и България са едни от най-силно ползващите кафява енергия като основна компонента от енергийното портфолио. За тях лошото е, че бяха орязани средствата за подпомагане на зеления преход, а той все пак трябва да бъде извършен - но с националните бюджети", бе категоричен гостът.

"Комплексът "Марица-Изток" плаща много средства за квоти и поддръжка на работна сила – разходите са повече от ползите и трябва да се намери начин за по-ефективно функциониране на генериращите мощности", допълни той.

За да можем да използваме парите от ЕС, трябва да използваме за алтернатива на енергиен носител нещо различно от въглища, газ и нефт, смята Кънев. Според него опциите не са много - вероятно тип водородно гориво, зелен мазут, например.

Още от разговора вижте във видеото на Bloomberg TV Bulgaria.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:34 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

19
rate up comment 2 rate down comment 1
Dr. Vatnikov
преди 3 години
Дрънкаш глупости.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 2 rate down comment 3
dakl
преди 3 години
Ако шанса ни да станем Задунайска губерния е по скоро хипотетичен , то включването ни като турски вилает е съвсем реален и очакван от т.нар международна общност, принос за което имат всички български правителства през последните десетилетия!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 4 rate down comment 1
Стоян Петров
преди 3 години
А какво става у нас? Ще се изпълнят ли желанията на крепостните? Какви са те? Ето : " Болгария - прохвосты и бездельники. Она нужна России, как собаке боковой карман. Болгарию возьмут турки, выгонят всех болгар, в смысле цыган, в Европу и вс будет замечательно."
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 1 rate down comment 6
dakl
преди 3 години
Фактите не се нуждаят от манипулативни коментари! Те са просто факти и не са в подкрепа на това което става у нас!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 5 rate down comment 3
Стоян Петров
преди 3 години
Кой точно е българския интерс? Задунайская губерния? Току що в РИА прочетох следни пост : " Через семь лет Болгария войдт в восточноевропейский федеральный округ РФ и строить будет некуда". Да не би да пишеш и там?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 2 rate down comment 6
dakl
преди 3 години
Очевидно за автора на текста не са важни интересите на България, а на тези на които той се е поставил в услуга. Нека се опита да убеди немците , че в техен национален интерес е да купуват почти два пъти по скъпия амеликански природен газ защото те /американците/ били най големите защитници на демокрацията , особено в Ирак, Сирия, Либия и т.н
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 6 rate down comment 2
Dr. Vatnikov
преди 3 години
Браво на човека! Право куме в очи! НАТО е най-големия гарант, че няма да ни се случи същото, като в Украйна, Грузия и тн.Рашастан винаги е правил едно и също, историята ясно го показва. Заобикалянето на съществуващата газопреносна мрежа през Украйна не е просто ход за свиване на приходите им, а им отваря врата за нови нападения и завземане на територии.*** трябва да получи и ще получи среден пръст от Европа. Както каза бай Тръмп на Германия - с този газопровод ще давате пари на алкашите, които те ще използват за въоръжаване, след което ще очаквате ние да ви пазим от тия, дето въоръжихте??!Между другото, бай Ердоганя вече му врътна крана на турското паточе, Турция спря да купува!Джуджето с ботокса такава икономическа тояга ще яде, че свят ще му се завие! Очаквам нови "върхове" в доходите на алкашите - 150 лв минимална заплата и 500 лв средна!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 4 rate down comment 5
Zlato
преди 3 години
"Управляващ съдружник" в ЕООД. Хаха.С тези твърдения вече трябва да е клиент на прокуратурата и да обяснява какво точно има предвид и откъде му е информацията."България е като Троянски кон на Русия в НАТО"
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 6 rate down comment 4
Стоян Петров
преди 3 години
Големите руски енергийни проекти - големи руски празни приказки. Казвам го от самото начало на ядрената и газова вакханалия в която ни въвлякоха нашите управляващи и русия. Както и да е с помощта на САЩ ще я преодолеем. Неприятно ми е че има неуки като теб, които твърдят колко добрички са в кремъл и как искали да ни построят нещо, а ние се дърпаме като обидено дете. Газпром никога не е искал да построи Южен поток с негови средства. Това щеше да се оформи като заем, който да се изплаща 22 години от таксите за пренос и след това ние да получаваме такси, но забележете ако тръбопровода е рентабилен. За балкански поток е същото, но 20 години. За АЕЦ Белене също бе предвиден заем, но забележете без да се уточни таксата за ескалация на цената. Никой не може да предполага колко щеше да струва. Така се получава когато някой мaлoумник(путин), пожелае да превърне една обикновена стока като енергията в геостратегическо оръжие. Но и мужиците вече разбират за какво става дума : "Российские эксперты отметили другой не менее грустный парадокс: чем больше Газпром строит трубопроводов, тем меньше его доходы от экспорта газа."
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 4 rate down comment 3
mrynmryn
преди 3 години
Размерът на армията няма значение в наши дни, а ако почнат да наказват за родопрестъпничество, бая народ от сайта ще изгори, първите ще са оня дядо вова, михалиса, инженера и гошо от шумен.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още