IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Тръмп не изключва затварянето на още китайски консулства

Съединените щати затвориха китайското консулство в Хюстън, изостряйки напрежението между двете страни

10:27 | 23.07.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Консулството на Китай в Хюстън. <em>Снимка: Scott Dalton/Bloomberg</em></p>

Консулството на Китай в Хюстън. Снимка: Scott Dalton/Bloomberg

Президентът на САЩ Доналд Тръмп не изключва нови действия срещу китайски дипломатически мисии в страната си. „Винаги е възможно да бъдат затворени допълнителни дипломатически мисии", каза Тръмп в сряда (местно време) по време на пресконференция в Белия дом.

Съединените щати затвориха китайското консулство в Хюстън, Тексас, във вторник, изостряйки напрежението между двете страни, като това се отразява и на финансовите пазари.

Според американски медии след нареждането за затваряне служителите на консулството са изгаряли документи. „Виждате какво става", каза Тръмп. „Мислехме, че в (консулството), което затворихме, има пожар.“ Той подозира, че са изгорени документи. „И аз се чудя за какво става дума", каза Тръмп.

Говорителят на външното министерство на Китай Уан Уенбин осъди действията на САЩ в Пекин в сряда и помоли Вашингтон да отмени „погрешното решение“. Той коментира, че става въпрос за „политическа провокация".

Държавният департамент на САЩ смята, че китайските дипломати са нарушили законите и разпоредбите на САЩ. Затварянето е направено „за защита на американската интелектуална собственост и частната американска информация", заяви говорителката на ведомството Морган Ортагъс.

Според Виенската конвенция дипломатите трябва да спазват законите и разпоредбите на съответната приемаща държава. Те имат и задължението „да не се намесват във вътрешните работи на държавата“, каза Ортагъс.

Държавният департамент на САЩ заяви още, че китайското правителство отдавна провежда незаконни операции за шпиониране и намеса в работите на Съединените щати. Това обаче се е увеличило значително през последните години.

Правителствените служители на Пекин са се намесвали във вътрешната политика на САЩ, крали са интелектуална собственост, оказвали са натиск върху американски мениджъри и са заплашвали семейства на американци с китайски корени в Китай.

Заповедта за затварянето на консулството изостря напрежението между двете най-големи икономики, които вече са в спор относно начина, по който Китай се справи с епидемията от коронавируса, търговската политика и китайските практики в Хонконг и Синдзян.

От китайска гледна точка отношенията са на най-лошото си ниво от установяване на дипломатическите отношения през 1979 г.

Консулството в Хюстън е сравнително голямо - с десетки дипломати. То обслужва южните Съединени щати. Въпреки това издаването на визи бе прекратено поради пандемията на коронавируса, тъй като Китай на практика затвори границата за чужденци от март.

В дипломатическата сфера драстичните мерки като затваряне на консулство или експулсиране на дипломати обикновено са последвани от подобна реакция, така че едно от петте американски консулства в Китай в Чънду, Гуанджоу, Шанхай, Шенян и Ухан вероятно ще бъде засегнато от съответната мярка.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:07 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още