IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Рокади в кабинета: Сменят петима министри

Кирил Ананиев поема поста на финансовия министър Владислав Горанов, в здравното министерство влиза Костадин Ангелов, тръгват си и Маринов, Ангелкова и Караниколов

10:40 | 23.07.20 г. 13
<p>
	<em font-size:="" pt="" style="color: rgb(102, 102, 102); font-family: ">Снимка: БГНЕС</em></p>

Снимка: БГНЕС

Рокадите в кабинета са факт. Премиерът Бойко Борисов сменя министрите на финансите, икономиката, вътрешните работи, здравеопазването и туризма.

Досегашният здравен министър Кирил Ананиев поема поста на финансовия министър Владислав Горанов. 

Министър-председателят Бойко Борисов постигна съгласие с партньорите си от управляващата коалиция – вицепремиера и председател на ВМРО Красимир Каракачанов и лидера на НФСБ и зам.-председател на Народното събрание Валери Симеонов, относно кадровите промени в правителството, които да бъдат направени, съобщават от пресцентъра на кабинета. 

Борисов е приел депозираните оставки на министъра на финансите Владислав Горанов, министъра на вътрешните работи Младен Маринов и министъра на икономиката Емил Караниколов, информират от пресслужбата.

Одобрени са предложенията за нови ръководители на министерствата.

За министър на финансите е предложен настоящият министър на здравеопазването Кирил Ананиев.

За министър на вътрешните работи – настоящия директор на ГД „Национална полиция“ главен комисар Христо Терзийски.

Лъчезар Борисов, който към момента заема длъжността заместник-министър на икономиката, е номинацията на управляващата коалиция за министър на икономиката.

В рамките на Коалиционния съвет беше приета оставката на Николина Ангелкова като министър на туризма. Този ресор ще бъде съвместяван от вицепремиера по икономическата и демографската политика Марияна Николова.

За освободения пост на министър на здравеопазването е номиниран настоящият изпълнителен директор на УМБАЛ ”Александровска” ЕАД проф. Костадин Ангелов.

Рокадите в кабинета бяха обсъдени и вчера на Коалиционният съвет от премиера Бойко Борисов, вицепремиера и председател на ВМРО Красимир Каракачанов и лидера на НФСБ и заместник-председател на Народното събрание Валери Симеонов.

До кадровите промени се стигна след ескалация на протестите срещу правителството в последните две седмици.

Рокадите се случват на фона на вече продължаващи 15 дни антиправителствени протести с искане за оставката на правителството, на главния прокурор и провеждане на предсрочни парламентарни избори.

Неофициално има много сценарии пред кабинета. Най-малко вероятният изглежда това правителство да подаде оставка и да бъдат произведени предсрочни избори.

Премиерът мотивира смяната на Владислав Горанов с думите, че е постигнал много, но не си обяснява защо контролът в Комисията по хазарта е бил занижен 5 години. Влизането в Банковия съюз е един изключителен успех на финансите, също и договорените пари от Брюксел., подчерта още Борисов.

За Емил Караниколов той каза, че е започнал да чува "за неща, които се случват за раздадени бонуси или грантове в министерството".

"Младен Маринов е изключителен офицер, но има грешки, които се наказват. Действията на полицията по време на протестите и по-точно в Росенец не бяха на ниво", коментира премиерът Борисов.

„След мандата отивам да си ръководя партията и структурите, сега всички я ръфат“, обяви премиерът. Той посочи, че сега се занимава с правителството, същото било и с други уважавани хора в партията, ангажирани във властта. Контролът обаче в ГЕРБ бил занижен и се допускали грешки.

За протестите в страната министър-председателят каза, че в една правова държава има конституция, има законно избрани органи и всеки има право и на протест. Според него "мечтите на Христо Иванов са да е главен прокурор и да овладее всички". Той посочи и че е против показни акции от прокуратурата, като научил от медиите за арестите на министъра на екологията Нено Димов и други заместник-министри.

Предложенията за рокади ще бъдат представени още днес в Народното събрание. Ще има и сменени зам.-министри, каза премиерът и добави, че някои са сменени още вчера, а други ще бъдат назначени в следващите дни.

Работата ще продължи с приоритизиране на програмата за управление. В понеделник ще бъдат представени финансово и социално-икономически мерки, свързани с пандемията, обяви още Борисов, цитиран от Dnes.bg.

Припомняме, че в сряда кабинетът „Борисов 3“ оцеля и при петия вот на недоверие. Той беше внесен от БСП, а темата му беше „Провал в политиката за противодействие на корупцията“.

Междувременно министри от правителството многократно заявиха, че кабинетът няма да подава оставка, но ще има ще има „голям ремонт".

В хоризонта на този мандат трябва да се свършат няколко неща - да се справим с последиците от пандемията, да подготвим документите по постигнатата сделка за парите от ЕС, има огромни енергийни проекти, които трябва да бъдат реализирани, а също така и създаване на организация за въвеждане на машинно гласуване, заяви вчера вицепремиерът Томислав Дончев. Всеки ще бъде чут, ние можем да слушаме и да чуваме, коментира вицепремиерът.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:56 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 6 rate down comment 3
Dr. Vatnikov
преди 3 години
Барни и Ангелкова си стоят, а Младен Маринов сменен?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 5
andy
преди 3 години
Преместил го от единия крачол в другия.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 5
bertram
преди 3 години
замитат се кражбите и хайде всичко е точно
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още