IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Министерският съвет може да обявява извънредна епидемична обстановка, реши КС

Решението е взето с 9 на 3 гласа

14:39 | 23.07.20 г. 2
<p>
	<em font-size:="" pt="" style="color: rgb(102, 102, 102); font-family: ">Снимка: Олег Попов, Investor Media Group, Архив</em></p>

Снимка: Олег Попов, Investor Media Group, Архив

Конституционният съд (КС) отхвърли искането на президента Румен Радев извънредната епидемична обстановка (ИЕО), която беше уредена в Закона за здравето, за да замести извънредното положение заради епидемията от COVID-19, да бъде обявена за противоконституционна.

Решението е взето с 9 на 3 гласа, като на особено мнение са застанали Таня Райковска, Георги Ангелов и Атанас Семов.

Конституционният съд още не е обявил мотивите си, от които да стане ясно защо отхвърля искането на държавния глава.

Президентът Румен Радев сезира Конституционния съд за разпоредби от Закона за здравето, свързани с обявяването на извънредна епидемична обстановка. Държавният глава оспорва нейното обявяване от Министерския съвет, липсата в закона на пределен срок за продължителността ѝ, формалните критерии за преценка на опасността за живота и здравето на хората и непропорционалното ограничаване на техните права, съобщават от пресцентъра на президентството.

В искането си Радев атакува на практика всички базисни разпоредби, свързани с режима на извънредната епидемична обстановка - чл. 63, ал. 2- 7 от Закона за здравето. Според него с тях в разрез с Конституцията се допуска ограничаване на основни права на гражданите и то без в закона да е определено колко дълго ще продължи това. Освен това Радев твърди, че законодателят недопустимо е делегирал на изпълнителната власт - на Министерския съвет и на министъра на здравеопазването, възможността за ограничаване на права.

По думите на президента в случая не е спазено конституционното изискване упражняването на отделни права на гражданите да може да бъде ограничавано временно само със закон. Така наред с широките възможности за обявяване на извънредна епидемична обстановка се стига до засилване на властовата асиметрия между изпълнителната и останалите власти.

 

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:59 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 2 rate down comment 0
Shadow1
преди 3 години
Не ми харесва решението. Но искам да вярвам че е взето безпристрастно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 0 rate down comment 2
penman
преди 3 години
*** пак се изложи!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още