IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Фандъкова възлага независима техническа експертиза за Княжевския лифт

Ще бъдат обследвани възможностите за възстановяване на лифта в рамките на съществуващите лифтови станции и стълбове

16:46 | 23.07.20 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Столична община ще възложи независима техническа експертиза за възстановяване на Княжевския лифт.

Ще бъдат обследвани възможностите за възстановяване на лифта в рамките на съществуващите лифтови станции и съществуващите фундаменти на стълбовете.

„Не мога да приема, че в 21 век няма техническо решение .... Затова се нуждаем от независимо техническо обследване“, посочва Фандъкова във Facebook.

„На този етап не можем да разчитаме на добронамереността на собственика на лифта „Витоша ски“ да го възстанови. Очевидно тяхната цел е промяна на Плана за управление на парка така, че да могат да възстановяват, разширяват и изграждат лифтови съоръжения. Моята цел е да възстановим във възможно най-кратки срокове Княжевския, а и след това и Драгалевския лифт“, казва столичният кмет. 

Убедена съм, че това може да се случи, без да превръщаме планината и достъпът на софиянци до нея в заложници на корпоративни интереси и процедурни хватки, допълва кметът.

Фандъкова обяснява, че в началото на тази година „Витоша ски“ са внесли мотивирано предложение за специализиран Подробен план за възстановяване на Княжевския лифт. В предложението им част от стълбовете не съвпадат със съществуващите, но проблемно е разминаването на един от стълбовете, който е на територията на природния парк. „Витоша ски“ официално отказаха да предложат преместването му. А това е нужно, защото съгласно действащата нормативна уредба и правните анализи възстановяването, без смяна на предназначението на земята, е възможно само в съществуващите строителни граници“.

В последните две години Столичната община води съдебни дела с „Витоша ски“ за заповедите за възстановяване на Горна и Долна лифтови станции на Княжевския лифт.

В момента една от заповедите е отменена окончателно, другата е потвърдена в наша полза, но отново се обжалва, посочва кметът.

„Съобразявайки се и с мотивите в съдебните решения, ще издадем нова заповед за възстановяване на Княжевския лифт в цялост, което включва двете станции и съоръженията между тях. За това се нуждаем от техническа експертиза, която да ни даде техническото решение, което да предпишем. То няма да ни даде 100% гаранция за успех, но ще направи действията ни много по-сигурни и убедителни“, заявява Фандъкова.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:56 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още