IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Wall Street открива сесията с песимизъм*

Инвеститорите насочват вниманието си към последните новини от сезона на отчетите и ръста на молбите за обезщетение при безработица

17:37 | 23.07.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Снимка:&nbsp;Michael Nagle/Bloomberg</p>

Снимка: Michael Nagle/Bloomberg

Основните индекси на Нюйоркската фонова борса  започват сесията в четвъртък на червена територия след публикуването на разочароващите данни за безработицата в САЩ и смесените реакции на последно представените корпоративни отчети, информира CNBC.

Индексът на сините чипове Dow Jones Industrial Average се понижава със 118,42 пункта, или с 0,45%, до ниво от 26 883,83 пункта.

Широкият измерител S&P 500 намалява с 6,80 пункта, или 0,21%, до 3269,38 пункта.

Технологичният показател Nasdaq Composite регистрира спад от 0,35%, или 37,74 пункта, до 10 671,37 пункта.

Броят на молбите за обезщетения при безработица се е увеличил до 1,416 милиона на сезонно коригирана база през седмицата, приключила на 18-и юли, от 1,307 милиона през предходната седмица, съобщиха от Министерството на труда в четвъртък. Това беше първият седмичен ръст на показателя от седмицата, приключваща на 28-и март, когато молбите нараснаха до рекордните 6,867 милиона.

„Ръстът на случаите на COVID-19 в щатите в Слънчевия пояс (от Флорида до Калифорния) и отлагането на възобновяването на дейностите в други щати изглежда са предизвикали поредния кръг от съкращения, които са възпрепятствали възстановяването на пазара на труда“, коментира Томас Симънс, икономист в Jefferies.

Новите проблеми на пазара на труда се проявяват точно когато законодателите работят върху допълнителен стимулиращ пакет за жителите, засегнати от пандемията от коронавирус.

В сряда източници на CNBC съобщиха, че републиканците обмислят да намалят обезщетението за безработица в размер на 600 долара седмично до 100 долара за същия период. В четвъртък министърът на финансите Стивън Манучин заяви, че удължението на мярката за обезщетенията при безработица ще бъде базирано на „приблизително 70% от заплатите“.

Вниманието на играчите на Wall Street бе насочено и към последните новини от сезона на корпоративните отчети, а именно тримесечните резултати на Microsoft и тези на производителя на електроавтомобили Tesla.

Въпреки по-добрите от очакваните цифри, акциите на софтуерния гигант Microsoft поевтиняват с 2%. Макар че резултатите на компанията бяха до голяма степен положителни, Microsoft отчете забавен растеж в своя облачен бизнес Azure и обяви, че дъщерното й дружество LinkedIn е отрицателно повлияно от слабия пазар на труда.

Междувременно Tesla надмина очакванията на анализаторите и записа четвъртото си поредно тримесечие на печалбата, отваряйки вратата за включване на компанията в S&P 500. Tesla отчете печалба от 2,18 долара на акция през второто тримесечие. От компанията на Илон Мъск също заявиха, че са настроени "за успешна втора половина" на годината и повториха целта си да доставят 500 000 превозни средства през тази година. Акциите на Tesla поскъпват с 5,5%.

На облигационните пазари доходността по 10-годишните и 30-годишните американски държавни ценни книжа се намира на нива от съответно 0,581% и 1,261%.

При валутната търговия доларовият индекс, който измерва силата на американските пари спрямо кошница от шест конкурентни валути, достига ниво от 94,95 пункта.

Еврото поскъпва с 0,07% спрямо щатската валута до 1,158 долара за евро.

На петролните пазари цената на международния бенчмарк Брент се понижава с 0,25 долара до 44,04 долара за барел. Фючърсите върху американския лек суров петрол WTI също отчитат спад в стойността от 0,17 долара до 41,73 долара за барел.

Цената на златото бележи ръст от 0,70% до 1878,20 долара за тройунция.

*Информацията е актуална към 17:11 ч.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:00 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още