Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Суровини

Big Oil са изправени пред най-голямото си предизвикателство

Докато петролните гиганти минават от една криза към друга, енергийният свят е в разгара на прехода към възобновяемите енергийни източници

0
 
0
 
8
преди 2 месеца
Червенков, проблемът е в производството, доколкото слънце и вятър произвеждат под 5% от потребяемата от човечеството енергия, а ти за съхранение говориш. Можеш ли да запазиш в хладилника 18 бананго, ако си отгледал ДВЕ бананго?
Да в развитите страни може да пада потреблението, защото населението им намалява и се оварварява и те ударно се деиндустриализират, в България това го виждаме 30 години вече. Но производство не изчезва, просто отива другаде.
0
 
1
 
7
red6 до: Веско
преди 2 месеца
Няма профилна снимка
Аз имам много добра идея за какво говоря. За вас обаче имам остри съмнения. От низостта на настъпващата ви деменция, можете да виждате само това, на което сте свикнали. Новите концепции ви бягат. Лека полека технологиите стават все по-евтини и имаме все повече необходимост да ги прилагаме. Отделят се и все повече ресурси за разработка им, което ускорява нещата. Но нищо, ще поживеем и ще видим.
1
 
1
 
6
red6 до: Императорът
преди 2 месеца
Няма профилна снимка
Ако не стопли до сега, проблема е запазването на енергията от ВЕИ. Или такова, дето може да работи като базова. Производството не е чак такъв проблем. И точно за това едната причина да има някакъв ръст при сока от динозаври е времето за измисляне и внедряване на такива технологии за съхранение. Другата е, че заради короната ударихме дъното и ще има няколко години докато се върне на ниво 2019.
Общото енергийно потребление вероятно ще расте. Но ще се внедрят и много решения за енергийна ефективност. В развитите държави, може реално да почне и да спада, няма да е изненада. А там се големите количества. В развиващите се държави има голям потенциал за консумация. За сега обаче има само това - потенциал и до там :D
1
 
2
 
5
преди 2 месеца
А ти си спал целият отгънат. Ако кажем това: "чао" чака ни само и единствено пълна енергийна катастрофа - е, ако не се измисли някакъв нов и непознат сега енергиен източник. Самият факт, че казваш: "ръст" говори предостатъчно, ама ти сам не можеш да анализираш какво казваш. Това означава, че общото енергийно потребление расте и ще расте... а ВЕИ (ако не броим ВЕЦ) задоволяват само около 4% от него. Много интересно как тия 4%, ще станат 100% ??? Тия 4% са резултат от огромни субсидии и цели гигабимберици, изсипани досега в зелените простoтии.
1
 
1
 
4
Веско до: red6
преди 2 месеца
Няма профилна снимка
Нямате идея за какво говорите. Високотехнологичните и безотпадъчни производства са приложими за малки региони с платежоспособно население и непрекъснат растеж. От висотата на двадесетте си години съзнателен живот ви изглежда, че фантастичните романи са се претворили в електромобили и совалки, но действителността е много различна :(
3
 
2
 
3
red6 до: Императорът
преди 2 месеца
Няма профилна снимка
Пак си спал с отвити крака. Газта и нефта, ако не разбра, са чао като енергийни суровини. Може да имат някакъв ръст още едни 5, пряко сили 10 години и това е. След това надолу, докато не се свият само до използване за неенергийни цели. Е, вероятно в някои позападнали страни като рашата може тоя процес да се влачи повече време, но все тая. Иначе можеш да си дрънкаш колкото искаш глупостите, света не стои на едно място.
1
 
2
 
2
преди 2 месеца
Big oil и другите добивни компании, може да вдигнат маржа на печалбите си, дори при цени от $30 единствено, като вдигнат с пъти производителността и урежат разходи.
Как?
ТОВА, разкрива концепцията за мултиплексирано сондиране, разработевана от вашия скромен съфорумец (т.е.от мен), вече 13-та година. Тя бе предложена на достатъчен брой компании, като първата -изобщо, отговорила - Chevron, за самия си идиотски „отговор” , по същество, „Благодарим но, не ни интересува” изгуби 1 (ЕДНА !) година.
Тъпите бразилци, „Petrobras", искаха да съм питал (аз) техния фирмен омбъдсман (!?!), дали това би било „добра практика” и т.н.
Накратко,
ДОКАТО НЕ ПОПИТАТ, ЩЕ СИ СКУБЯТ БРАДИТЕ КАКВО ДА ПРАВЯТ, СЕРСЕМИТЕ.
2
 
5
 
1
преди 2 месеца
Пазарът сам си се регулира - щом половината слузести находища са прекалено скъпи за добив, то добивът логично ще намалее, което ще вдигне цената.

За процентно сравнение: в най-големият разгар на коронакризата, търсенето на слуз намаля само с 20%.

ПРи газчицата нещата са ясни - това е неизбежното изкопаемо гориво на бъдещето поради чистотата си - природният газ е практически незаобиколим. Просто производството скочи твърде ного по-бърже от потреблението - дългосрочно газчицата е отлична инвестиция.