IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китай нареди на САЩ да закрият консулството си в Чънду

Действията на Китай са „легитимен и необходим отговор на неразумните действия на САЩ, твърдят от Пекин

09:51 | 24.07.20 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: EPA/STR CHINA OUT</em></p>

Снимка: EPA/STR CHINA OUT

Китай поиска от САЩ да затворят консулството си в югозападния град Чънду, съобщи в петък министерството на външните работи в Пекин. Преди това САЩ нареди китайското консулство в Хюстън, Тексас, да бъде затворено, което значително увеличи напрежението между двете страни.

Действията на Китай са „легитимен и необходим отговор на неразумните действия на САЩ", заяви китайското правителство. „Отговорността е изцяло на САЩ", се казва в позицията. Китай отново моли американците да коригират решението си, създавайки условия за връщане на двустранните отношения в норма.

В същото време държавният секретар Майк Помпейо отново обвини Пекин  в кражба на интелектуална собственост

Той обвини също Китай в четвъртък за интернирането на мюсюлманските малцинства в "концентрационни лагери" в региона Синдзян. В миналото Помпейо най-вече е използвал термина „лагер за интерниране", за да опише местата, за които американското правителство смята, че са затворени един милион души.

В основна реч за американско-китайските отношения в Йорба Линда, Калифорния, Помпейо обвини също така Китай, наред с други неща, че е „откраднала ценната ни интелектуална собственост и бизнес тайни“ и използва „робски труд“.

Той призова съюзниците на САЩ да действат съвместно срещу Китай. „Може би е време за ново групиране на едноподобните нации“, каза Помпейо. „Ние не можем да се справим сами с това предизвикателство", допълни той. Държавният секретар призова за действия ООН, НАТО, държавите от Г7 и Г-20 и тяхната „обща икономическа, дипломатическа и военна сила".

Според медийни публикации китайското консулство в Хюстън ще затвори вратите си в петък. То е сравнително голямо - с десетки дипломати, и обслужва южните Съединени щати. Въпреки това издаването на визи бе прекратено поради пандемията на коронавируса, тъй като Китай на практика затвори границата за чужденци от март.

Консулството в Хюстън беше „хъбът на шпионажа и кражбите на интелектуална собственост", каза Помпейо в четвъртък. То трябваше да бъде затворена, за да се защити американският народ. Според Виенската конвенция дипломатите е трябвало да спазват законите и подзаконовите актове на приемащата държава, съобщи по-рано Министерството на външните работи. Те имаха и задължението „да не се намесват във вътрешните работи на държавата“. Китай решително отхвърли обвиненията.

Взаимоотношенията между двете най-големи икономики в света вече са обтегнати и заради обвиненията на САЩ за начина, по който Китай се справи с епидемията от коронавируса, търговската политика и китайските практики в Хонконг и Синдзян. От китайска гледна точка отношенията са на най-лошото си ниво от установяване на дипломатическите отношения през 1979 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:30 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

1
rate up comment 4 rate down comment 1
red6
преди 3 години
Айде, почнаха му напъните за предизборна кампания. Но има два мааалки проблема. Обикновеният американец това в момента не го интересува толкова много или поне не е много напред в листата му. Вече разбраха, че проблема не е само и единствено Китай, ами си имат и много сериозно вътрешни.Второ, като се дървиш на всички - няма да постигнеш нищо. Ако искаше да свие сърмите на Китай, прави общ фронт срещу тях. Без ЕС, Индия, Австралия, Корея, Япония и останалите държави в югоизточна Азия не може да ги бутне. Ама съюзи ли се с тях, Китай са чао за часове. А не е като тия всичките държави да не се дразнят на Китайците по ред причини. Единственото което трябваше да направи е да продължи да води умната политика на Обама в областта. Да, не е толкова бляскава и да звучи величественото "ъмерикъ фъъст" и да се превъзбуждат np0cтите реднеци, ама щеше да даде резултати. Реално тромбата се оказа най-доброто, което можеше да се случи на Китай. Срина доверието на другите държави в САЩ и даде на китайците 4 години да си правят каквото искат.Единственото хубаво е, че няма да им даде 8.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още