IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Доц. Кунчев: Предстояща грипна епидемия може да изтощи здравната система

Наесен ще се правят още повече тестове, за да се установи от какво са болни хората, каза главният държавен здравен инспектор

10:31 | 24.07.20 г.
<p>
	<em font-size:="" pt="" style="color: rgb(102, 102, 102); font-family: ">Снимка: Димитър Кьосемарлиев/Investor Media Group</em></p>

Снимка: Димитър Кьосемарлиев/Investor Media Group

Очевидно е, че има тенденция на нарастване на новооткритите случаи на коронавирус в България. Процентът на положителните проби с коронавирус е сравнително еднакъв - между 4 и 6 процента. Това заяви главният държавен здравен инспектор доц. д-р Ангел Кунчев пред БНТ. По думите му тази тенденция е резултат от масовото неспазване на мерките.

„Има умора в обществото от налаганите мерки и активно нежелание да се спазват. В света се потвърди, че колкото и да изглеждат обикновени и познати, за момента са единственото, което имаме и ако не ги спазваме, следва повишаване на заболеваемостта“, посочи Кунчев. По думите му в европейски контекст България вече се е устремила към второ-трето място по заболеваемост в Европа след Швеция и Португалия. 

Той уточни, че значителен ръст се наблюдава и на Балканския полуостров като цяло.

„Навсякъде има значителен ръст, дори в страни като Черна гора, които почти се бяха справили с епидемията. Още по-тежко е в Бразилия, Перу, Индия и САЩ. Не може всичко да се обясни с неспазване на мерките. Вероятно в характеристиките на самия вирус се появяват качества, които му дават възможност да се разпространява по-лесно“, каза Кунчев.

Той предупреди, че се наблюдава по-леко предаване на заразата и смъкване на възрастта на новорегистрираните положителни и тези, които подлежат на лечение.

Близо 30% от случаите на коронавирус в България вече са на лица под 50 години, съобщи доц. Кунчев.
"Ние сме напълно наясно от самото начало, че не можем да спрем разпространението, това е невъзможно при въздушно-капкова инфекция", каза Кунчев.

Той акцентира, че е важно да няма взривоопасно разпространение на вируса, както и да пазим рисковите групи. Предстояща грипна епидемия може да изтощи здравната система, отбеляза Кунчев. И обясни, че се е наложила промяна в тактиката за лечение, като са изписани от болниците по-леките случаи на заразени хора от коронавирус. Оттам броят на лицата намалява като процент приети в болницата.

Доц. Кунчев не изключи вероятността присъствената форма на обучение да увеличи разпространението на заразата. До момента няма тежка клинична картина на ученик, но е възможно младежите да я предадат на възрастните. След разговор с образователния министър Красимир Вълчев той е получил уверение, че се вземат всички противоепидемични мерки. Сред тях са дезинфекция на въздуха и междучасия по различно време.

От септември нататък ще се появят другите респираторни вируси, към края на декември ще има друг грип, а януари и февруари ще дойде нормалната сезонна епидемия. Не знам какво трябва да направим, за да можем да издържим още една такава вълна, призна доц. Кунчев и посочи, че тогава ще се правят още повече тестове, за да се установи от какво са болни хората.

Той се надява към края на септември да има налична ваксина срещу коронавируса и процентът на защитени хора да бъде по-голям. А също така се надява и здравната система да може да издържи при евентуално по-голямо натоварване на заболелите от коронавирус.

„Положението е сериозно. Вирусът е все по-близо около нас. Спешно трябва да преосмислим поведението си”. Това заяви по Нова телевизия зам.-директор на НЦЗПБ проф. Ива Христова.

По думите й от карантината „сме се хвърлили” в един нормален живот, сякаш вирусът на съществува. „ Ходенето на море, не бива да се свързва с мисълта, че коронавирусът го няма. Нека хората отидат на почивка, но да избягват струпванията”, поясни още тя.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:01 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още