IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

В отсъствието на Борисов: НС одобри поредния нов състав на кабинета

Персоналните промени в правителството бяха разкритикувани само от БСП

11:05 | 24.07.20 г. 4
<p>
	Новите министри се заклеха пред Конституцията.<em> Снимка: БГНЕС</em></p>

Новите министри се заклеха пред Конституцията. Снимка: БГНЕС

Правителството е в нов състав за пореден път, след като в парламентарната зала при гласували 205 депутати 116 подкрепиха избора на номинираните за нови министриХристо Терзийски, Лъчезар Борисов, Кирил Ананиев, Марияна Николова и проф. Костадин Ангелов.

От управляващите 116 народни представители подкрепиха новите избраници на властта, опозицията изрази отрицателния си вот с 89 гласа, нямаше въздържали се депутати. Така с постовете си се разделят Владислав Горанов, Емил Караниколов, Младен Маринов и Николина Ангелкова. 

В крайна сметка рокадите в кабинета са факт.
 
Досегашният здравен министър Кирил Ананиев поема поста на финансовия министър Владислав Горанов. 
 
Министър на вътрешните работи става досегашния директор на ГД „Национална полиция“ главен комисар Христо Терзийски, който сменя на поста Младен Маринов.
 
Лъчезар Борисов, който беше заместник-министър на икономиката, наследява икономическият министър Емил Караниколов.
 
Николина Ангелкова вече не е министър на туризма. Този ресор ще бъде съвместяван от вицепремиера по икономическата и демографската политика Марияна Николова.
 
Новият министър на здравеопазването е досегашния изпълнителен директор на УМБАЛ ”Александровска” ЕАД проф. Костадин Ангелов. 

Преди гласуването лидерът на БСП Корнелия Нинова попита народните представители: "Не чухте ли гласа на хората от улиците и площадите, които искат оставка на Борисов и смяна на олигархичния модел с правова държава?".

Според нея пак се предлага имитация на промяна. Нинова посочи, че при съмнение за корупция се сменят министри, за да се запази системата. По думите й няма аргументи за оставката на Горанов за хазарта, на Караниколов "за едни пари", които се раздават, а Младенов за упражнено полицейско насилие.

„Истинските мотиви са страх от хората и търсене на отговорност, страх за оцеляване, независимо колко ще струва това на държавата, каза лидерът на БСП и напомни, че над 25 са корупционните скандали за 20 години при перманентна криза.

Тя обяви, че това, за което настояват хората, е да не се прави лобистко законодателство, а качествени закони. 

"Искаме да си ходят, за да не се прави лобистко законодателство, за да не се използват институции като бухалки, да не се назначават послушници, за да няма пропаганда, репресии и страх. Българският народ си поиска държавата от мафията и ще си я вземе", заяви Нинова от парламентарната трибуна.

До кадровите промени се стигна след ескалация на протестите срещу правителството в последните две седмици. Рокадите на министри се случват на фона на вече продължаващи 16 дни антиправителствени протести с искане за оставката на правителството, на главния прокурор и провеждане на предсрочни парламентарни избори.

Припомняме, че в сряда кабинетът „Борисов 3“ оцеля и при петия вот на недоверие. Той беше внесен от БСП, а темата му беше „Провал в политиката за противодействие на корупцията“.

Междувременно министри от правителството многократно заявиха, че кабинетът няма да подава оставка, но ще има ще има „голям ремонт".

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:36 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 0 rate down comment 0
Nemezanimavai
преди 3 години
Не разбирам БСП за какво се натискат след като в сегашния си вид са една стара *** дето никои не иска и да вижда и освен да си преписват заслуги нищо друго не са свършили.Аз лично не виждам никаква алтернатива.Борисов е крадец,за БСП няма да говорим...ами предлагам да изгоним "ЕЛИТА НА БЪЛГАРИЯ "и да заобградим народното събрание с бодлива тел.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 2 rate down comment 0
Mechkata
преди 3 години
К.Ананиев пак отърва кожата. Ей голям връзкар, ей! Човекът е пенсионер вече, със здравето ще закъса, проявете милост към него и го пуснете да си ходи!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 3
Whitestar
преди 3 години
Протести и протести, но все още не е видна отговорна алтернатива на досегашното управление! Тълпата сякаш сляпо иска Борисов на власт и то в този му вид, което изглежда някак свойски, някак познато и удобно! Да, нека и последният ром в държавата да се почувства нужен, полезен и европеец! Но не мислим ли, че така се отказваме от Европа на една скорост, от европейско бъдеще с правила, по които кадърните успяват и работи пазарен принцип, а не поголовна оравниловка?! Не се ли отказваме именно от това, което прави Европа - Европа, за да станем инертен неин придатък, подобно на Гърция?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 3
khao
преди 3 години
айде мъъърши, подавайте оставка!!! народа не ви иска!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още