IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Предстои ремонт на Наказателния кодекс

Работи се по криминилазиране на нелегалния внос на неразрешени продукти за растителна защита

12:04 | 24.07.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

В ход е процедура за изменение на Наказателния кодекс с цел криминилазиране на нелегалния внос на неразрешени продукти за растителна защита. Преди година бе сформирана работна група, която да проучи действащата нормативна уредба, както и предложенията за промени. Вече е готов доклада на групата, в който са предложени редица мерки за въвеждане на регулаторни механизми в националното законодателство за преодоляване на проблема с предлагането на пазара на неразрешени препаратите за растителна защита. Това става ясно от отговор на земеделския министър Десислава Танева на депутатски въпрос.

Припомняме, че преди около 10 дни прокуратурата поиска земеделският министър да провери дали в страната се внасят и използват неразрешени препарати за растителна защита. Във Върховната административна прокуратура (ВАП) е образувана преписка, в която има данни, за това че земеделски производители използват неразрешени препарати за растителна защита. Преписката е по информация в медиите и точно по този повод е и въпросът на депутата Светла Бъчварова от БСП към Танева. 

Установяването на неразрешена употреба на продуктите за растителна защита върху растения и растителни продукти при първичното им производство е част от контролната дейност, която Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) извършва. Препаратите за растителна защита, които за разрешени за употреба в България са 575 броя, а нови 220 броя са в процедура за разрешаване. На контрол подлежи търговията, преопаковането, съхранението и употребата на продукти за растителна защита и лицата извършващи тези дейности, става ясно от отговора на Танева.

Законът за защита на растенията задължава от 1 януари 2016 година лицата, които пускат на пазара продукти за растителна защита, и лицата, които преопаковат тези продукти, да разработят и прилагат система за обратно изземване на празните опаковки от крайния потребител на продуктите за растителна защита, уточнява тя.

Танева дава и справка за заловените препарати, за които няма разрешение. Само в периода 13 януари – 24 април са извършени общо 728 проверки, от които 322 са на обекти за търговия, а 406 са на земеделски стопани. Земеделският министър уверява, че засиленият контрол продължава.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:46 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още