IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Съдът в Ловеч обяви „Спарки Елтос“ в несъстоятелност заради дългове

Началната дата на несъстоятелността е определена на 31 декември 2018 г., общите задължения на дружеството са за 106,359 млн. лева

15:29 | 24.07.20 г. 8
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Спарки Елтос АД</em></p>

Снимка: Спарки Елтос АД

Окръжният съд в Ловеч е обявил производителя на електроинструменти и заварени конструкции за подемно-транспортна техника и други машини „Спарки Елтос“ АД в несъстоятелност заради невъзможност компанията да обслужва задълженията си, вижда се от решение на съда, публикувано в Търговския регистър.

За начална дата на неплатежоспособността е определена 31 декември 2018 г.

Делото е заведено от Главната инспекция по труда заради неизплатени заплати за няколко месеца от 2019 г. за над 2 млн. лева, става ясно от решението. Инспекцията по труда може от 2018 г. да иска несъстоятелност на предприятия заради неизплатени за повече от два месеца заплати, след като беше направена промяна в Търговския закон.

За временен синдик на „Спарки Елтос“ е назначен Елин Топалов, синдик на бургаския корабостроителен завод и на „Ремотекс Раднево", който е предложен от държавната Българска банка за развитие (ББР) в качеството и на присъединен кредитор по делото. Към институцията дружеството има и най-много задължения.

С решението си съдът в Ловеч налага и запор и възбрана на имуществото на „Спарки Елтос“ и насрочва събрание на кредиторите на 5 август т.г. в Съдебната палата в Ловеч. Решението може да се обжалва в 7-дневен срок след вписването му в Търговския регистър.

Трайна невъзможност за погасяване на задълженията

Съдът, след като е разгледал всички представени материали, приема, че имуществено-финансовото състояние на дружеството е с вложени финансови показатели за продължителен период от време и е в трайна невъзможност да погасява задълженията си.

В документа се подчертава, че коефициентът на обща ликвидност на компанията е паднал под 1 още през 2018 г., т.е. активите й не покриват дълговете. Коефициентът на финансова автономност към 2018 г. е спаднал на 0,2537, а през 2019 г. достига 0,1254, т.е. дружеството не може да покрие задълженията си със собствен капитал.

ОБОБЩЕН ОТЧЕТ ЗА ПЕРИОД:
От началото на годината

Същевременно коефициентът на задлъжнялост на компанията се увеличава от 3,9417 през 2018 г. до 7,9729 през 2019 г. Спирането на плащанията към различните кредитори датира от 2018 г.

Датата на несъстоятелността съдът определя на базата на това кога вземанията на кредитора по най-голямото задължение са станали изискуеми, вижда се още от решението.

Дълговете на Спарки Елтос

Вземанията на ББР от дружеството са за над 88,6 млн. лева. Договорът за кредит е от 2014 г. и е за 3 млн. лева, като дружествата „Спарки трейдинг“ ЕООД и „Спарки пауър тулс Гмбх“ са съдлъжници. Усвоените средства по този заем са 2,99 млн. лева, а крайният срок за издължаване е 5 октомври 2019 г.

Дружеството има и други договори и анекси към тях, сключени с банката в последните години. Последното плащане на компанията към ББР е от 11 октомври 2018 г. в размер на 16 000 евро, отнесени по два договора за кредити. Оттогава плащания не са извършвани.

Начислените и неизплатени заплати на персонала на дружеството за периода април – август 2019 г. възлизат на малко над 2 млн. лева. Уговорено е било те да бъдат изплатени наведнъж, но това не е направено.

Общите задължения на „Спарки Елтос“  възлизат на 106,359 млн. лева – към свързани предприятия, банки, по търговски заеми, доставчици, клиенти, за данъци, към персонала, към пенсионни фондове и т.н.

Последно малки плащания са правени през 2019 г. към някои доставчици.

Същевременно вещите лица оценяват дълготрайните активи на предприятието на стойност 51,681 млн. лева към края на 2019 г., като отчитат намаление в последните три години. Последните реализирани приходи на дружеството са пред 2020 г. са в размер на  7 468,99 лева.

Свързани компании:

Спарки Елтос АД(ELTS)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:44 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

8
rate up comment 2 rate down comment 0
khao
преди 3 години
за китай не коменрирам... щото според теб те са технологично в 22 век...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 1 rate down comment 2
khao
преди 3 години
викаш хората бегат от качественото, за некачествения и евтин бош...че умрем от смехххх
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 5 rate down comment 2
terziеv
преди 3 години
Точно затова. Никой не може да се бори с Китай. "Елтос" са/бяха по-скъпи от "Бош".
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 6 rate down comment 1
khao
преди 3 години
като имат неповторимо качество и надежност, защо фалираха ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 6 rate down comment 1
sgg211
преди 3 години
На ъглошлайфа и до днес им казват "болгарки"
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 9 rate down comment 0
doba
преди 3 години
Спомням си, че 198х години татко работеше в СССР.Натам носеше болгарки, обратно - дърво-резачки Дружба.С по 500-1000% надценка.Пазарна икономика....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 7 rate down comment 0
Oбичам България
преди 3 години
На циркулярите по-скоро... и продължават да им казват така.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 11 rate down comment 2
doba
преди 3 години
Поредният тъжен край на водещо БГ предприятие.Едно време по целия СССР на ъглошлайфите им викаха 'болгарки'.С неповторимо качество и надеждност.Които между другото повечето вносни марки не постигат.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още