IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕС разхлабва тези четири правила при търговията с ценни книжа

Промените ще насърчат по-големи инвестиции в икономиката и ще създадат условия за бърза рекапитализация на дружествата

18:06 | 24.07.20 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Снимка: Alex Kraus/Bloomberg</p>

Снимка: Alex Kraus/Bloomberg

Планът за възстановяване след коронакризата е доминиращата тема в Брюксел. Едва във вторник държавните ръководители на ЕС взеха решение за стимулиращ пакет на стойност 750 милиарда евро, предимно за да помогнат на бавнорастящите държави от ЕС да излязат от рецесията. Три дни по-късно Европейската комисия предприема нови действия.

Вицепрезидентът на Комисията Валдис Домбровскис, отговорен за регулирането на финансовите пазари, представи в петък "пакет за възстановяване на капиталовите пазари в ЕС". Той предвижда разхлабване на различни регулации на ЕС за търговията с ценни книжа.
 

"Нашата цел е да подкрепим възхода", каза Домбровскис в интервю за Handelsblatt и други европейски вестници. "Трябва да сме сигурни, че парите отиват там, където са необходими",

Целта на новия пакет от мерки е да бъдат улеснени капиталовите пазари при оказването на подкрепа за възстановяване на европейските предприятия от кризата, посочват от пресслужбата на ЕК. И припомнят, че ЕК вече предложи пакет от мерки за банковия сектор, за да улесни банковото кредитиране на домакинствата и фирмите в ЕС. 

В новия план се предлагат целенасочени промени в правилата за капиталовите пазари, така че да се насърчат по-големи инвестиции в икономиката, да се създадат условия за бърза рекапитализация на дружествата и да се повиши способността на банките да финансират възстановяването.

„Продължаваме да се стремим да помогнем на гражданите и предприятията в ЕС както по време на кризата с коронавируса, така и при последващото възстановяване. Един от начините е да улесним фирмите при набирането на капитал на капиталовите пазари. Целенасочените изменения, които предлагаме днес, ще помогнат на нашите предприятия да получат необходимото им финансиране и да инвестират в икономиката ни. Капиталовите пазари са жизненоважни за възстановяването, тъй като публичното финансиране само по себе си няма да е достатъчно, за да могат нашите икономики да възобновят своя курс“, заяви още  Валдис Домбровскис, който отговаря за ресора „Икономика в интерес на хората“. 

През септември ЕК ще представи и по-широк план за действие за съюза на капиталовите пазари.

Той съдържа целенасочени изменения на Регламента за проспектите, Директивата за пазарите на финансови инструменти (ДПФИ) II и правилата за секюритизациите. Всички тези изменения са залегнали в ядрото на проекта за съюз на капиталовите пазари, който има за цел да се интегрират по-добре националните капиталови пазари и да се гарантира равен достъп до възможности за инвестиране и финансиране в целия ЕС.

Проспектът е документ, който дружествата, емитиращи ценни книжа, са длъжни да оповестят на своите инвеститори. Днес Комисията предлага за дружествата с трайно присъствие на капиталовите пазари да се разработи „проспект на ЕС за възстановяване“, който да представлява съкратен вариант на обичайния проспект. Този временен проспект ще има едно голямо предимство - дружествата ще могат да го изготвят лесно, инвеститорите ще могат да го разбират лесно, а националните компетентни органи ще могат да го проверяват лесно. По този начин обемът на проспектите, който обикновено е стотици страници, ще се сведе на само 30 страници. Това ще помогне на дружествата вместо да задлъжняват, да набират капитал, например чрез емисии на акции. Вторият набор от целенасочени изменения на Регламента за проспектите има за цел да улесни набирането на средства от страна на банките, които имат важна роля във финансирането на възстановяването на реалната икономика.

Комисията предлага и целенасочени изменения в изискванията на ДПФИ II, за да се намали част от административната тежест, с която опитните инвеститори се срещат в отношенията между стопанските субекти. За инвеститорите с по-малък опит (каквито са например домакинствата, които инвестират пенсионните си спестявания) ще продължи да важи досегашната защита. Измененията обхващат редица изисквания, за които по време на обществената консултация във връзка с ДПФИ и РПФИ беше установено, че са твърде обременителни или възпрепятстват развитието на европейските пазари.

При сегашната криза още по-отчетливо изпъква необходимостта да се облекчи ненужната тежест и да се предоставят възможности за зараждащите се пазари. Поради това Комисията предлага да се преосмислят изискванията, за да се осигури високо равнище на прозрачност по отношение на клиентите, като същевременно за европейските фирми се гарантират най-високите стандарти за защита и приемливи разходи за спазване на тези изисквания.

Успоредно с това Комисията днес откри обществена консултация относно изменения на Делегираната директива по ДПФИ II, чрез които за емитенти с малка и средна пазарна капитализация и за облигации да се засили режимът на отразяване в проучванията. Малките и средните предприятия особено се нуждаят от добро равнище на инвестиционно проучване, чрез което да получат достатъчна разгласа, за да могат да привличат нови инвеститори.

ЕК предлага да се изменят правилата на ДПФИ относно пазарите на енергийни деривати. По този начин следва да се подпомогне развитието на енергийните пазари, деноминирани в евро, тъй като те са от голямо значение за международната роля на еврото, и да се даде възможност на европейските дружества да покриват своите рискове, като същевременно се гарантира интегритетът на стоковите пазари, особено за селскостопански продукти.

Измененията включват и пакет от мерки за изменение на Регламента за секюритизациите и Регламента за капиталовите изисквания. Секюритизациите представляват инструменти, чрез които банките могат да групират заеми, да ги превръщат в ценни книжа и да ги продават на капиталовите пазари. Замисълът на предложените изменения е да се улесни използването на секюритизациите в процеса на възстановяване на Европа, като се даде възможност на банките да разширят операциите си по кредитиране и да освободят счетоводните си баланси от необслужвани експозиции. Целесъобразно е да се позволи на банките да прехвърлят на пазарите част от риска, свързан със заемите за малки и средни предприятия, така че те самите да могат да продължат да отпускат заеми на такива предприятия.

Комисията предлага да се създаде специална уредба за опростени, прозрачни и стандартизирани балансови секюритизации, които да се ползват от пруденциално третиране, отразяващо действителната степен на риск при тези инструменти. Комисията предлага и да се премахнат съществуващите регулаторни пречки пред секюритизациите на необслужвани експозиции. Това може да помогне на банките да се освободят от необслужвани експозиции, за които — предвид кризата с коронавируса — може да се очаква, че ще се увеличават.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:40 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още