IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Теменужка Петкова: Няма да затваряме 5 и 6 блок на АЕЦ „Козлодуй“

По думите на енергийния министър предвидените от Европейския съюз 56 млн. евро са за спирането само на първите четири блока на атомната електроцентрала

12:26 | 25.07.20 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: БГНЕС/ГЕРГАНА КОСТАДИНОВА</em></p>

Снимка: БГНЕС/ГЕРГАНА КОСТАДИНОВА

Министърът на енергетиката Теменужка Петкова определи като лъжа и фалшива новина появилата се в някои медии информация, че премиерът Бойко Борисов е съгласен цялата АЕЦ „Козлозуй“ да бъде изведена от експлоатация.

По думите й предвидените от Европейския съюз 56 млн. евро са за спирането само на първите четири блока на атомната електроцентрала, а не за всички. Парите са отпуснати по целева програма на ЕС, която компенсира спирането на мощностите. В програмата страната ни е заедно с Литва и Словакия, уточни Петкова по време на извънреден брифинг.

Средствата се определят, след като съответната държава членка – в случая България, направи оценка. В нашия случай тя е одобрена от Европейската комисия и ще влезе в програмния бюджет на ЕС за 2021-2027 г.

Петкова също така заяви, че именно благодарение на усилията по време на последните два кабинета на Борисов е бил удължен срокът за работа на 5 и 6 блок на АЕЦ „Козлодуй“ с още 30 години.

По-рано тази седмица вицепремиерът Томислав Дончев описа общата картина за европейското финансиране след преговорите с фокус върху средствата, които трябва да получи България в следващите години.

Размерът на многогодишната финансова рамка на ЕС е очакваният – 1,74 трлн. евро. Размерът е леко намален заради излизането на Великобритания от блока.

За България общият пакет на финансирането възлиза на 28,934 млрд. евро по всички инструменти, взети заедно. От тах по Кохезионната политика – почти 9 млрд. евро.

Средства за преки плащания в земеделието – 5 млрд. евро. По Фонд за справедлив преход, който ще подпомогне зелените политики – 1,178 млн. евро. Заемното финансиране е в размер на 4,5 млрд. евро при нужда и желание, уточни Дончев.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:43 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 2 rate down comment 0
Lucifer
преди 3 години
Дай Боже, чул те господ с двете уши...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 2
lyusien
преди 3 години
Не само че няма да се затваря А Е Ц Козлодуй но там ще бъде изграден още един блок от 1000 МГВ Реактора е тук а помощното оборудване К ИП и А генераторите защитата ще бъдат доставени от американски френски и корейски фирми Забравете за А Е Ц Белене Там ще бъде изградена газова централа с 4 генератора на Генерал Електрик с обща мощност 1000 М В Т които ще белансират енергиината система Това ще стане рано или късно Не разбирам защо политиците отлагат това решение
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още