IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Коронавирусът обръща младите към социализма

Поколението на хората в 20-те и 30-те си години е изложено на най-много икономически рискове в сегашната криза, което обяснява защо то все повече се обръща на ляво

13:44 | 25.07.20 г. 34
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Всичко около Covid-19 изглежда несправедливо. Болестта засяга повече бедните, отколкото богатите, повече чернокожите, отколкото белите. Също така пречи –ако не и да спира изцяло, живота на хората в определени поколения повече, отколкото в други. Съществува риск от политически и социален взрив от това неравенство. Един от по-вероятните ефекти е някои от развитите държави да се обърнат наляво политически, към една по-ограничена версия на социализма, пише колумнистът на Bloomberg Opinion Андреас Клут.

Поколенческите ефекти на коронавируса може и да изглеждат нелогични. От медицинска гледна точка вирусът е най-опасен за хората над 70 години. Но икономически коронавирусът остави техните животи относително незасегнати. Тяхната кариера остава незасегната, техните спестявания – ако имат изобщо такива – вече са обърнати в анюитети. Те не са групата на най-големите губещи икономически.

Нито пък е и поколението веднага след тях – т. нар. бейби бумъри или родените между 1946 г. и 1964 г. Те вече са отгледали своите деца и не трябва да преживяват стреса на домашното обучение по време на блокадите. Повечето от тях все още работят и спестяват пари или тепърва навлизат в пенсионна възраст.

От друга страна поколението Х на хората в техните 40 и 50 години също ще бъде наред като цяло. Да, живеят в стреса на средната възраст, когато трябва да се грижат както за възрастните си родители, така и за все още малките си деца. Но това настрана, хората от това поколение имаха своя шанс да градят кариера в разцвета на 90-те и първото десетилетие на новото хилядолетие. Те са далеч по-малко притеснени за себе си, отколкото за ефектите от затварянето на училищата върху техните деца – т. нар. Поколение Z.

Така че именно хората в 20-те и 30-те си години са най-уязвими.

Всичко за тях започна с финансовата криза от 2008 г., която ги удари точно когато голяма част от тях навлизаше на пазара на труда и започваше кариера. Изведнъж всички хубави работни места изчезнаха и за тях беше по-вероятно да са в трайна безработица, отколкото другите поколения.

Според проучвания десетилетие след краха всички, освен младите с най-добро образование, изкарват и спестяват по-малко от Поколението Х и бейби бумърите на тяхната възраст. Това може да е и една от причините защо хората от това поколение отлагат женитбата и създаването на деца по-дълго от тези преди тях и живеят до по-дълго със своите родители.

А сега се появи и коронавирусът, който причинява такъв икономически спад, пред който Голямата рецесия изглежда направо умерена.

След предишния удар по пазара на труда мнозина от т. нар. милениъли приемат всякаква работа, която могат да намерят – бармани, сервитьори, служители без постоянен договор. Но именно тези позиции бяха най-силно засегнати по време на блокадите и може да не се възстановят скоро.

Така че младите имат право да бъдат ядосани. Но това, което най-много ги ядосва, е да гледат по-възрастните поколения да се възползват от системата за тяхна сметка – ефект, който някои икономисти наричат „социализъм на бумърите“.

Погледнете щедрата, но не особено надеждна, пенсионна система в повечето развити държави, за която до голяма степен плащат милениълите и Поколението Х. в САЩ здравеопазването за по-възрастните е универсално и достъпно (програмата Medicare), но често пъти е абсолютно недостъпно за по-младите. В много държави бумърите също са могли да се възползват от цени за жилища, които днес са недостъпни за по-младите. Към това се прибавя и планината студентски дългове, които трябва да изплащат мнозина след 20-годишна възраст.

Тези разминавания обясняват защо младите се насочват наляво и дори прегръщат натоварената с толкова значение дума „социализъм“. Имено такива млади избиратели дадоха тласък на кампанията на политици като Бърни Сандърс в САЩ и Джеръми Корбин във Великобритания. Дали младите използват думата „социализъм“ правилно – като правителствен контрол върху средствата за производство – е съмнително. По-скоро те просто искат по-добри обществени политики, които са насочени към техните конкретни проблеми.

Най-добрият път за излизане от ситуацията за политиците на запад е да предлагат по-прагматични, но все пак достатъчно смели, алтернативи. И това означава да се преразгледат принципите на класическия либерализъм – не в американския смисъл на „лаво“, а в европейския смисъл на „свобода“.

Здравеопазването например може да е държавно, частно или смесено, но трябва винаги да е универсално. Пенсионната реформа не иска и питане. Същото важи и за облекчаването на данъчното законодателство, което често пъти е в полза на бумърите, т.е. да се разшири основата, но без да се увеличават налозите. И да, трябва да бъде продължено проучването на идеята за универсален базов доход, която не да разшири, а да замени системата на социални помощи.

Би било тъжно да преживеем пандемията само за да се окаже, че живеем в един истински социализъм, който на практика винаги е ограбвал обществата от развитие и отделните личности от свобода. За да избегнем тази съдба всички поколения трябва да предложат на милениълите една по-справедлива и по-либерална сделка.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:39 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

24
rate up comment 4 rate down comment 1
korn
преди 3 години
Много си прав. Проблема според мен е че в България се налага система на управление като в Русия и САЩ, където цари дивашки капитализъм, вместо да се следва начина на управление в Западна Европа. Например в държави като Австрия, Дания, Швеция, Франция има социализъм, голяма средна класа, добро здравеоопазване, гражданско общество и свобода. Хората живеят един по спокоен и уреден живот. В България всем още здраво се пропагандира руския и американския начин на живот, манията за величие, да изберем една от двете страни, все още сме някъде по времето на студената война. Срещу ЕС се води бясна пропаганда, а всъщност хората в Западна Европа живеят по добре от тези в САЩ и Русия.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
23
rate up comment 4 rate down comment 0
Боян
преди 3 години
Безспорно в България беше пълен провал комунизма. Най-важното не е какъв е строя, а кой управлява и възможността да се избират най-подходящите хора за да може населението да просперира. Това включва образование, здраве и т.н и не на последно място някакво поносимо равенство, това че някой е интелигентен (колкото повече по-добре) не означава, че трябва да има хиляди пъти по-високи доходи от другите хора които да се чудят какво ще ядат утре.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
22
rate up comment 4 rate down comment 1
korn
преди 3 години
Едно време всички бяха бедни, недей разправя глупости. Имаше режим на тока, нямаше продукти по магазините, не можеш да си купиш кола, 7-8 човека живееха в 70 квадрата апартамент. Развитие като индивид нулево. Пий ракия, прави компоти, карай си москвича и това е. И вимавай кво мислиш и говориш, за да не те приберат с ладата. Управници-Бай Тошо, пред него Бойко изглежда като завършил Харвард. Шефчета от ЦК на БКП, живееха като царе-вголеми вили, шато, почивки в чужбина, лекуване в чужбина, децата им учеха и живееха в чужбина. Всички бяха над закона, корупция, шуробаджинащина. Май ракията не ти е изгладила мозъка.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
21
rate up comment 4 rate down comment 1
korn
преди 3 години
Проблема е че, когато си лузър и мързелив и гледаш как някои си живеят не богато, но добре а други живеят някъде добре в друга държава това те кара да се чустваш зле. Такива хора искат всички да бъдат затворени и да са еднакво бедни, така не се чустват лузари.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 3 rate down comment 2
Dr. Vatnikov
преди 3 години
Да, капитализма е кофти за лузърите и мързеливците. За останалите не е.И стига с тия опорки, нацията се била топяла, не било като преди - преди, другарю, застрелваха хората в гръб на брадата, като някой тръгнеше да бяга от "рая", а ако избягаше, близките му бяха преследвани! Затова населението седеше тук.В мига, в който границите се отвориха, много напуснаха соц рая ви! Последва "демокрация", правена пак от творците на рая - бивши комyнясти, фалити, хиперинфлации и тн. Още население замина. Все демокрацията ви е виновна на празните кратуни! А сега хората могат да живеят и работят където си искат, едно истинско достижение на демокрацията.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 2 rate down comment 3
Pyramid
преди 3 години
Т.нар.капитализъм днес, е мутренско-олигархичен, крадлив и национално безхаберен и мноооого сежразличава от рисувания ни, като идеал, рай. Йебем ти рая, ако, заради него, нацията се топи и я напускат младите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 1 rate down comment 3
Pyramid
преди 3 години
А аз предлагам на държавата, вместо да помага, да соре да пречи. В смисъл, т.нар.система, която имаме сега. Когато държава се доминира от неграморни, некадърни и продажни калинки, бушони и капи ди тутти капи, винаги се стига до бананизация и имаме, каквото имаме. Грижата за гражданите, ако някой не е разбрал още, е най-капиталистическата мярка от всички, т.к. поддържа жизнен, активен и мобилен най-важния капитал: Хората. А, ако още някой неже разбрал, въпреки твърденията за ;социализъм, преди, у нас, имаше държавен капитализъм. Т.е., държавата притежаваше средствата за производство и регулираше всичко (гражданите не бяха особено ногати но, нямаше крайно бедни)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 2 rate down comment 2
khao
преди 3 години
тая статия си пролича след първия абзац че за нищо не става.. да, сащ неизбежно ще завият към някаква форма на социализъм и за това не е виновен никакъв вирус.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 5 rate down comment 3
Dr. Vatnikov
преди 3 години
Така ли си обясняваш капитализма, с *** без разрешение на държавата??! Аах, ти си несменяемия, алфа-лидера, неоспоримия водач на класацията Най-Tъп *** копейник и никой няма право дори и да си помисли да ти отнеме водачеството! Хвала на такъв интелект!:))))))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 3 rate down comment 2
Стоян Петров
преди 3 години
Чета и чувам, че някой млади хора се обръщат на ляво, но корона вируса да е причината за това, не съм убеден.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още