IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Предсрочните избори - изход от политическата криза или грешка?

Смяната на министрите е несръчен опит да се тушира напрежението, според социолог

14:27 | 26.07.20 г. 53
<p>
	<em>Снимка: Димирът Кьосемарлиев, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Димирът Кьосемарлиев, Investor Media Group

„Би могло да се стигне до произвеждането на предсрочни избори за около два месеца и половина от момента на подаването на оставка, само ако има ясно споразумение между политическите сили максимално бързо да извървят процедурата за съставяне на служебно правителство“. Това подчерта пред БНР анализаторът Цветозар Томов.

Според него здравната криза, която се очаква през есента, изисква да бъде централен въпрос: „В сегашната обстановка на остра политическа криза шансовете на едно правителство да овладее епидемията са малки“, съобщава БНР.

По думите на Томов „най-добрият вариант за страната е час по-скоро да се разреши политическата криза, а това минава през предсрочни избори“.

Анализаторът Юлий Павлов коментира, че не е ясно какво налага провеждането на предсрочни избори три или четири месеца преди редовните.

„Да се провеждат предсрочни избори под натиска на улицата не е добър знак. В коя демокрация в света под натиска на улицата се сменят правителства? За да се случат предсрочни избори, трябва да има сериозна основателна причина... Правителственият мандат не се определя от социологически проучвания или от натиск от улицата“, посочи той.

Цветозар Томов отбеляза, че „всички протестни вълни от 90-те години досега са водели до задоволяване на исканията на протестиращите“:

„Епидемичната ситуация се променя катастрофално. Около 12 пъти в последния месец се е променил броят на заразените лица. България е сред първите в Европа по равнище на заразяване. Цялото общество трябва да бъде мобилизирано за преодоляването на една здравна и икономическа кризи, които могат да се стоварят паралелно върху страната. Това е основната разлика между създаването на правителство, което да прибере хората от площадите, и произвеждането на изборите през март“, допълва той.

Павлов определи смяната на министрите „като несръчен опит да се тушира напрежението“, а мотивите нарече „изсмукани от пръстите“. 

„Друго абсурдно е, че един успешен министър на туризма се сменя с един политически пътник като Валери Симеонов. Положителното е, че един слаб министър като Кирил Ананиев отива там, където му е мястото. Очевидно е, че всички неблагополучия с хазарта не може да са ставали без знанието на Владислав Горанов, а ако са ставали без неговото знание, то това е признание за некадърност“, допълва той.

Цветозар Томов определи промените в кабинета като палиативни. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:14 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

32
rate up comment 3 rate down comment 3
Invcom
преди 3 години
Даже мога да ти кажа кога точно си отивате, септември месец като се възобновят сесиите на ЕП. Представяш ли си колко неудобно ще стане за ЕНП и Вебер като се пуснат записите в ЕП?? През това време и медиите в цяла Европа ще гърмят за скандалите тук. Пъккк европейците не са като нас, те такива изродщини не търпят. Горкия Манфред ще трябва да избира между цялата група на ЕНП и 6 дупетата от ГЕРП :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
31
rate up comment 4 rate down comment 3
Dr. Vatnikov
преди 3 години
Червендалеста кратуно, ти първо не си десен и второ НИКЪДЕ не съм наричал десни хора комунисти! Аз съм десен. По-скоро консервативен. И антикомунист и антипутинист. Гласувал съм за цялата палитра в дясно. И заявявам открито кой съм. А ти си червен *** - медуза. Човеченце, криещо се зад опорки, плюене и демагогия.Жалко същество, сложено да обслужва интересите на господарите на цялата ви миризлива трупа кукли на московски конци!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
30
rate up comment 3 rate down comment 4
Invcom
преди 3 години
Отивате си ватенка, барабар с кърджалийската п**ка и още един куп корумпирани калинки и на никой няма да му е мъчно за вас. Съвет от мен - търси си истинска работа, далаверата свърши :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
29
rate up comment 3 rate down comment 4
Invcom
преди 3 години
Ватенка, ти си най-слабия герберски *** който съм виждал. Наричайки, мислещи, кадърни, успели, десни хора комунисти, защото не харесват комунистическия ти вожд още повече подклаждаш омразата към партията майка :)) Ако съм на работодателя ти ще те глобя да знаеш :) Каквото изкараш следващите 1-2 месеца това ще ти е ... после момчето си отива и няма да прави повече избори :)) Освен това не се знае, до тогава дали няма да излязат още записи и снимки :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
28
rate up comment 3 rate down comment 3
Dr. Vatnikov
преди 3 години
Аз съм твърдял, че който не харесва герб е комунист?? Ааах тиии, мижитyркоооо, я да видим кога и къде съм твърдял такова нещо?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
27
rate up comment 3 rate down comment 3
Dr. Vatnikov
преди 3 години
Горкото шумкарче, добре са те обучили, да дрънкаш нещо и нищо да не казваш!Ти, специално, шумкарче, си червена кратуна и това личи дори изпод жалките опити да дрънкаш за комунисти. Просто опорките са ви едни и същи, словореда и тн.А фактът, че не смееш да се определиш кой подкрепяш и за какво се бориш е красноречив!Инструктажът си е инструктаж, само лежите скрити в храстите и викате "уууу", че ако излезете и ви видят кои сте...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
26
rate up comment 3 rate down comment 4
Invcom
преди 3 години
Ето като няма факти има обиди ... на моменти се чудя дали не стои самия Бокич зад никнейма *** :)) Ти твърдиш, че който не харесва ГЕРП е комунист, чисто статистически 90% от хората мразят ГЕРП, т.е. това е твое твърдение а не мое :)А за външнополитическата ориентация на БГ не се притеснявай, щом щатите се обърнаха срещу Тиквунии значи няма риск за това :) (не че ти се притесняваш истински де... теб те притеснява да не секне лапачката) :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
25
rate up comment 5 rate down comment 2
Dr. Vatnikov
преди 3 години
Ето - почна се отново с алабалистиката и нищонеговоренето.Да, очаквано тавариш шумкар.Все пак лимита си е лимит. За толкова копейки - толкова."90% от населението са комунисти", ееех , мечтите са безплатни, тавариш, но вчера ви видях - ниско интелигентни пенсионери и маргинали назобени с опорки.Вярвайте си и псувайте по Запада! Като обикновено.Не очаквам да се изправиш и да заявиш кой подкрепяш и за какво се бориш. Това не е за шумкарски мижитyрки и шyшумиги.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
24
rate up comment 3 rate down comment 3
Invcom
преди 3 години
Вие всички *** ли сте инструктирани по един и същи начин ? Който не харесва ГЕРП е комунист хахахха ? Ми те 90% от населението комунисти, другите лапачи от администрацията :)) Ми що да не покажем компромати пък ? Нека ЕС да видят какъв "демократ" имаме начело на държавата :)) Кой от европейските лидери има нощно шкафче пълно с милиони евро и пистолет отгоре ? Кой от европейските лидери, си позволява да заплашва евродепутати и да използва "независими" държавни органи като бухалки срещу ЧАСТЕН бизнес ?? Ти хем за Европа държиш, хем към Путин клониш .. как да те разбере човек
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
23
rate up comment 4 rate down comment 3
Dr. Vatnikov
преди 3 години
Знам, знам, че няма да кажеш кой подкрепяш, защото НЕ СМЕЕШ.Защото това са ви и наредили, да яхнете протеста и да показвате компромати, да плюете и като дойде време за избори - лекичко, в тарапаната да спипате вота на недоволните, щото алтернативи много няма.НЕ СМЕЕШ да заявиш, че си поклонник на червените кратуни, защото мнозинството от хората не могат да ви дишат.Хайде, като искаш да сменяш някой, стани смело и заяви кой подкрепяш и за какво се бориш! Не смееш, нали, шумкарче?! ДНК-то си ви е такова.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още