IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Предсрочните избори - изход от политическата криза или грешка?

Смяната на министрите е несръчен опит да се тушира напрежението, според социолог

14:27 | 26.07.20 г. 53
<p>
	<em>Снимка: Димирът Кьосемарлиев, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Димирът Кьосемарлиев, Investor Media Group

„Би могло да се стигне до произвеждането на предсрочни избори за около два месеца и половина от момента на подаването на оставка, само ако има ясно споразумение между политическите сили максимално бързо да извървят процедурата за съставяне на служебно правителство“. Това подчерта пред БНР анализаторът Цветозар Томов.

Според него здравната криза, която се очаква през есента, изисква да бъде централен въпрос: „В сегашната обстановка на остра политическа криза шансовете на едно правителство да овладее епидемията са малки“, съобщава БНР.

По думите на Томов „най-добрият вариант за страната е час по-скоро да се разреши политическата криза, а това минава през предсрочни избори“.

Анализаторът Юлий Павлов коментира, че не е ясно какво налага провеждането на предсрочни избори три или четири месеца преди редовните.

„Да се провеждат предсрочни избори под натиска на улицата не е добър знак. В коя демокрация в света под натиска на улицата се сменят правителства? За да се случат предсрочни избори, трябва да има сериозна основателна причина... Правителственият мандат не се определя от социологически проучвания или от натиск от улицата“, посочи той.

Цветозар Томов отбеляза, че „всички протестни вълни от 90-те години досега са водели до задоволяване на исканията на протестиращите“:

„Епидемичната ситуация се променя катастрофално. Около 12 пъти в последния месец се е променил броят на заразените лица. България е сред първите в Европа по равнище на заразяване. Цялото общество трябва да бъде мобилизирано за преодоляването на една здравна и икономическа кризи, които могат да се стоварят паралелно върху страната. Това е основната разлика между създаването на правителство, което да прибере хората от площадите, и произвеждането на изборите през март“, допълва той.

Павлов определи смяната на министрите „като несръчен опит да се тушира напрежението“, а мотивите нарече „изсмукани от пръстите“. 

„Друго абсурдно е, че един успешен министър на туризма се сменя с един политически пътник като Валери Симеонов. Положителното е, че един слаб министър като Кирил Ананиев отива там, където му е мястото. Очевидно е, че всички неблагополучия с хазарта не може да са ставали без знанието на Владислав Горанов, а ако са ставали без неговото знание, то това е признание за некадърност“, допълва той.

Цветозар Томов определи промените в кабинета като палиативни. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:14 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 5 rate down comment 3
khao
преди 3 години
стига с тия гербаджийски опорки, смешно е вече! Имаше служебно правителство съставено от льотчика, и след изборите пак дойде тиквата ба власт.... сега най вероятно сценария е същия.кажи си че болката са ви 10 милиарда дето бяха гласувани в актуализацията и ще ви разберем!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 3
Dr. Vatnikov
преди 3 години
Цитат:Трябва да си наистина много умен и изключително красив за да вярваш, че Радев иска да дойде на власт за три месеца и след това да отстъпи властта на тези, които ще спечелят следващите избори (кои ли са те?). Трябва обаче да бъдеш наистина мъдрец, за да вярваш, че тези, които инсталираха проекта Радев и които дърпат конците на този проект, ще поискат да вземат мъ-ъ-ничко власт за три месеца и след това ще кажат - "Е-е, стига толкова, демокрация е това". Младите не са длъжни да знаят това - те сега влизат в тази битка. Но дъртите магарета, които рецитират тези мантри са наистина "за бой". Ама как да се откажеш от пет минути слава - като може да ти е за последно...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още