IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ще насърчат ли тримесечните отчети борсите?

През новата седмица се очакват данни за БВП за ЕС и САЩ, ще има и заседание на Федералния резерв

08:29 | 27.07.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Dario Pignatelli/Bloomberg</em></p>

Снимка: Dario Pignatelli/Bloomberg

Ситуацията на финансовите пазари остава нестабилна. Инвеститорите помогнаха за това цените на акциите да се увеличат безпрецедентно след пониженията по време на първия шок след коронакризата. Но все още цари голяма несигурност за бъдещето. Пандемията продължава да тревожи инвеститорите.

През уикенда Съединените щати регистрираха за четвърти пореден ден повече от 1100 смъртни случаи, свързани с коронавируса, а СЗО отчете рекордно увеличение на глобалните инфекции в петък. Броят на случаите остава голям в много страни. Освен това напрежението между САЩ и Китай отново се увеличи. А експертите очакват, че само в Германия хиляди компании ще фалират вследствие на кризата.

През изминалата седмица водещият германски индекс Dax отново надхвърли 13 000 пункта, доближавайки се до рекордно високите си стойности. Но малко преди уикенда акционерите преминаха към прибиране на печалбата. Dax падна с около два процента в петък и затвори при 12 838 пункта. Американският индекс Dow Jones също трябваше да премине към отстъпления и затвори на минус от 0,7 процента до малко под 26 470 пункта.

Доларът също беше подложен на натиск в петък, докато еврото се повиши с 0,4 процента до временно 1,1644 долара. В същото време все повече инвеститори бягат към златото, което се счита за сигурна инвестиция. Една тройунция (31 грама) струва повече от 1900 долара за първи път от септември 2011 г.

Според Йохен Щанцл, главен пазарен анализатор на брокера CMC Markets, техническия анализ на Dax и Dow Jones предполага, че през тази седмица може да има понижения. „В момента на акциите им свършва въздухът“, казва Щанцл. Очакванията са нараснали толкова много през последните седмици, че инвеститорите винаги намират нещо в тримесечните отчети, което не им харесва.

Анализаторът е особено критичен към фокуса на инвеститорите върху технологичните книжа: „Акциите в технологичния сектор са презакупени. Всеки инвестира тук", казва той. И ако инвеститорите реагират отрицателно на иначе добри тримесечни данни, нервността може бързо да се разпространи към общия пазар. Имало „опасна концентрация на инвеститорите само над няколко акции“ и ако секторът се обърне, може да се стигне до бърза разпродажба навсякъде, твърди той.

Даниел Шер, главен анализатор на Weberbank, е по-оптимистичен, защото светът вече се е научил да се справя с пандемията, има напредък в разработването на ваксина и „не на последно място, едва ли има разумни алтернативи за инвестирането в акции". Робърт Грайл, главен стратег в Merck Finck, също казва: „Икономическият спад през второто тримесечие ще изглежда зле - но фондовите пазари вероятно ще останат в добро състояние на духа“.

Сезонът на отчетите продължава

Сезонът на отчетите за второто тримесечие ще набере скорост през новата седмица. Според Commerzbank 80 процента от компаниите в Dax досега са надминали пазарните очаквания, а 70 процента - в MDax. Компаниите обаче вече драстично намалиха прогнозите си поради кризата. В това отношение резултатът се изкривява. Очаква се анализаторите да повишат очакванията си за резултатите за голям брой германски компании след отчетния период, така че потенциалът за изненади в сравнение с пазарните очаквания трябва ще се свие значително през следващите тримесечия.

В началото на седмицата се очакват данни за второто тримесечие от технологичната група SAP и производителя на играчките Hasbro. Авиокомпанията Ryanair ще се отчете за първото тримесечие.

Във вторник ще последват резултатите на производителя на чипове AMD, групата за електроника Canon и аукционната платформа Ebay. Веригата супермаркети Carrefour, веригата за бързо хранене McDonald’s, фармацевтичната компания Pfizer и компанията за кредитни карти Visa също ще предоставят цифрите си.

В сряда няколко финансови акции попадат на фокус, включително Deutsche Bank, управителят на активи DWS, Deutsche Börse, британската банка Barclays, американската платежната услуга Paypal и испанската банка Santander. Освен това отчети ще представят химическата компания BASF, производителят на самолети Boing, Facebook и General Motors.

Производителят на самолети Airbus, технологичните компании Alphabet и Amazon, испанската банка BBVA, Comdirect, швейцарската банка Credit Suisse, британската Lloyds Banking Group и компанията за кредитни карти Mastercard ще последват в четвъртък.

Точно преди уикенда данни ще разкрият авиокомпанията Air France-KLM, автомобилната компания Audi, операторът на Лондонската фондова борса и търговецът на бижута Tiffany.

Редица данни за конюнктурата

И от икономическа гледна точка инвеститорите очакват нови данни.В понеделник индексът на бизнес климата Ifo ще бъде един от най-важните ранни показатели за състоянието на германската икономика. Експертите очакват барометърът да се отдалечи по-далеч от ниските нива през юли и преди всичко да надмине очакванията.

Следващото заседание на Фед е насрочено за сряда. Анализаторът на Commerzbank Бернд Вайденщайнър смята, че Фед обсъжда възможността да затвърди обещанието си за продължителните ниски лихви за дълго време. „Шефът на Фед Пауъл би могъл да даде първите указания в това отношение на пресконференцията след срещата“, каза анализаторът. Въпреки това, все още било малко рано за „официална“ корекция.

Данните за брутния вътрешен продукт (БВП) за Германия и САЩ се очакват с нетърпение в четвъртък. „Поне в Германия те могат да се окажат по-малко лоши, отколкото се очакваше междувременно", казва главният икономист на Commerzbank Йорг Кремер. Тук прогнозата му е минус 8,5 процента. Данни като индексът на седмичната активност на Бундесбанк предполагат, че второто тримесечие няма да е толкова лошо, колкото се опасяваха анализаторите преди три месеца.

За разлика от Германия ситуацията ще е по-лоша в други страни от еврозоната. „Очакваме спад от 14 процента за Франция, 13 процента за Италия и 12 процента за Испания“, казва Кремер. „Коронавирусът предизвика безпрецедентен срив и в БВП в Съединените щати през второто тримесечие“, добавя той.

Икономическата продукция там вероятно ще се свие с около 10 процента в сравнение с първото тримесечие. „Въпреки това месечните показатели ще покажат, че икономическата активност се възстановява от края на април поради отслабването на ограниченията за контакт“, казва още Кремер.

Вижте повече във видеото на Bloomberg TV Bulgaria!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:31 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още